Search

Спільні зусилля батьків та педагогів – запорука успішного навчання студентів

Спільні зусилля батьків та педагогів – запорука успішного навчання студентів

Ефективність навчальної роботи студентів, позитивна мотивація до процесу навчання, успішність професійної діяльності після закінчення закладу освіти багато в чому залежить від рівня адаптації студентів першокурсників до нового освітнього середовища. Тут відіграють роль і психологічна готовність до навчання, і відповідність навчальної програми наявному освітньому рівню, і кількість годин, які студент приділяє підготовці до занять, і те, як був прийнятий студент у новому для нього колективі закладу фахової передвищої освіти.

Саме для студентів I курсу більшою мірою характерні підвищена тривожність, занижена самооцінка, депресії. Процес адаптації студентів-першокурсників дуже важливий, складний і довгий. Причинами й наслідками утрудненої адаптації можуть бути: недостатня інформованість про майбутню професію і, як наслідок, сумніви в правильності зробленого професійного вибору; невідповідність базової підготовки до вимог навчального закладу, недостатнє розуміння лекцій, як наслідок - зниження успішності, втрата інтересу до навчання; зміна побутових умов, зміна режиму дня; підлітковий вік.

Саме вплив родинного оточення є одним з вагомих соціально-психологічних чинників на адаптацію студентів-першокурсників до нових умов навчання в коледжі.

Тому у ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого вже стало доброю традицією проводити батьківські збори студентів 1 курсу, на яких батьків ознайомлюють із особливостями адаптації, а також зі змістом та методикою навчально-виховного процесу, готовністю до успішного завершення першого семестру їхніх дітей.

Нещодавно відбулися батьківські збори студентів 15-ФПЕ групи. Висока явка засвідчила посилений інтерес батьків до навчання та майбутнього своїх дітей.

Із вступним словом до батьків звернувся заступник директора з виховної роботи та за сумісництвом викладач географії І.Я.Книш., який у своєму виступі проаналізував відвідування студентами онлайн-занять, громадське життя, участь у різноманітних заходах та акціях, права та обов'язки студентів та інші поточні питання з життя коледжу. Ігор Ярославович звернув особливу увагу на особливості начального процесу в період дистанційного навчання та труднощі, які можуть очікувати першокурсників під час адаптаційного періоду.

Перед батьками виступив директор коледжу В.СГлова., який розкрив основні проблеми навчання, побуту та виховання студентів у навчальному закладі. Володимир Степанович відзначив, що батьківська громадськість – важливий союзник навчального закладу у вихованні підростаючого покоління. Співпраця викладачів коледжу з батьками студентів тісна та дієва, адже це сприяє особистісному розвитку студентів, формуванню у них життєвих цінностей, стійких переконань, відповідальності за навчання та власну поведінку.

Цікавим та інформативним для батьків стало спілкування з викладачем математики Г.Р.Гловою, котра розповіла про рівень успішності із дисципліни, а також відзначила досягнення студентів групи на Всеукраїнських дистанційних олімпіадах освітньої онлайн-платформи «Всеосвіта». Також, Галина Романівна наголосила на важливості посиленого вивчення даного предмету, оскільки він виноситься на державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, яка буде проведена на другому курсі і закликала до тісної співпраці батьків з куратором.

Викладач німецької мови О.М.Завінська розповіла про специфіку проведення семінарських та лекційних занять з дисципліни в період дистанційного навчання, а також повідомила батьків, що за умовами проведення ДПА у формі ЗНО у 2021 році іноземна мова є третім предметом, тим самим наголосивши на важливості вивчення у коледжі іноземної мови.

Куратор групи О.В.Галайдіда ознайомила батьків з результатами проміжної атестації, досягненнями, проаналізувала стан відвідування онлайн-занять та успішності студентів, озвучила терміни завершення семестру та специфіку формування рейтингу успішності для нарахування академічної стипендії.

Також у своєму виступі Ольга Василівна, куратор та за сумісництвом викладач інформатики, зазначила, що студенти коледжу здобувають ґрунтовні знання в процесі вивчення загальноосвітніх та професійних дисциплін, набувають фахової підготовки, вчаться самостійно приймати рішення, займаються в гуртках, беруть участь в конкурсах, олімпіадах. Кожен студент – це особистість зі своїм власним баченням проблем, з власною оцінкою суспільних явищ. Всі разом вони творять імідж навчального закладу в регіоні та примножують його славу в історії.

Збори проводились у діалоговому режимі: батьки спілкувалися із куратором групи та викладачами, детальніше дізнавалися про успіхи своїх дітей у навчанні, відвідуванні онлайн-занять, а також обговорювали проблеми, які їх турбують, спільні орієнтири у вихованні молодого покоління та формуванні їх як майбутніх професіоналів.

Студенти, у свою чергу, підготували для батьків приємний сюрприз у вигляді оригінальної концертної відео-програми. Першокурсники порадували своїх батьків творчими номерами, які були відібрані під час проведення конкурсу талантів серед студентів нового набору.

Адміністрація коледжу висловлює подяку батькам за участь у батьківських зборах, адже такі заходи дають позитивний результат в організації навчально-виховного процесу, бо тільки спільними зусиллями батьків та викладачів можна виховати гідних молодих людей, які будуть в майбутньому свідомими громадянами своєї країни.

О.В Галайдіда., куратор 15-ФПЕ групи

: