Search

У Міжнародний день музеїв – до музею

У Міжнародний день музеїв – до музею

18 травня у світі відзначається Міжнародний день музеїв. Засноване свято в 1977 році за рішенням Генеральної конференції Міжнародної ради музеїв. А з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. Музеї зберігають історію народу, його культуру і пам'ять. У цьому місці можна знайти відповіді на багато важливих питань та просто торкнутись історії.

Студенти 21 групи із викладачем історії Г.В. Петрів відвідали Заліщицький краєзнавчий музей. Директор музею В.В. Каспрук коротко розкрив основні віхи розвитку музейної справи на Заліщанщині, він наголосив, що у 1974 р. у приміщенні церкви Святої Покрови було відкрито музей, де експонувалося понад три тисячі унікальних експонатів, першим директором якого став Онисій Тур – заслужений вчитель УРСР, історик, краєзнавець. Через рік, у 1975 р., районному музею присвоєно звання «Народний музей». Згодом він став відділом Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Першим його завідувачем був Володимир Палагнюк – охоронець пам'яток історії та культури краю. У 1989 р. краєзнавчий музей перенесено з церковного приміщення в районний Будинок народної творчості. У 1997 році директором музею став Василь Олійник – краєзнавець, археолог, який протягом 17 років сприяв розвитку музею.

Відвідувачі музею оглянули експозицію присвячену розвитку музейної справи на Заліщанщині та мали екскурсію до «Меморіалу борцям за волю України», де закарбовані імена їх земляків, учасників національно-визвольних змагань.

Відвідуймо музеї, досліджуймо пам'ятки історії рідного краю, адже це скарбниця надбань нашого минулого, що допомагає глибше зрозуміти історію малої Батьківщини!

Інформацію надала Галина Петрів, к.п.н., викладачка історії

: