Search

Участь у Всеукраїнській конференції

Участь у Всеукраїнській конференції

Ти була і вічно будеш дочкою народу,

Від якого ще не встигла взяти нагороду.

Та найвища нагорода для цієї жінки –

Вічно нести ймення горде Лесі Українки!

Василь Дрозд

Згадуючи жінок, які своїм життям возвеличували Україну, не можна не згадати про легендарну поетесу, публіциста, мислителя, громадську діячку Ларису Петрівну Косач. Вона так щиро любила свою Батьківщину, що навіть узяла собі псевдонім – Леся Українка. Ця незламна, мужня й водночас ніжна жінка прожила коротке життя, але залишила нам у спадок неоціненний скарб – свої вірші, поеми, драми, свою неповторну «Лісову пісню», яка стала гімном рідному слову.

25 лютого 2021 року виповнилося 150 років від дня народження Лесі Українки. Ювілейний 2021 рік – це можливість досліджувати життя славетної письменниці і популяризувати її творчість.

4 - 5 березня 2021 року Національний центр «Мала академія наук України» спільно з управлінням освіти і науки Волинської облдержадміністрації, Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Волинською обласною Малою академією наук проводив Всеукраїнську конференцію «Леся Українка у вимірах національної та світової культур», в якій брала участь студентка ІІ курсу ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України» спеціальності «Підприємництво, торгівля і біржова діяльність» Ірина Павлюк.

Студентка підготувала пошуково-дослідницьку роботу за напрямом «Родина Драгоманових-Косачів в історії України» на тему «Доля сестер Лесі Українки» (наукова керівниця – Атаманчук Л.А., викладачка української мови та літератури). Всеукраїнська конференція об'єднала школярів і студентів з усієї України. Предметом інтересу в процесі досліджень життя і творчості Лесі Українки стали родинні зв'язки поетеси з рідними сестрами – Ольгою Косач-Кривинюк, Оксаною Косач-Шимановською та Ізидорою - наймолодшою сестрою Лариси Косач. Адже мало хто знає, як склалася доля сестер Лесі Українки… А це і сталінські табори, і голод, і втеча від радянського режиму за кордон, і життя в еміграції. Родинні зв'язки й подальша доля членів сім'ї Лесі Українки, зокрема її брата Михайла, який став помітним і важливим фізиком та метеорологом, теж становить інтерес для досліджень, – та це перспективні завдання для нових творчих пошуків та цікавих досліджень студентів нашого коледжу.

За результатами Всеукраїнської конференції Ірина Павлюк як учасниця конференції одержала Сертифікат, викладачка коледжу Атаманчук Л.А. як наукова керівниця отримала Подяку за плідну співпрацю та підготовку учасниці конференції, а тези пошуково-дослідницької статті надруковані у збірнику Всеукраїнської конференції «Леся Українка у вимірах національної і світової культур». Життя і творчість Лесі Українки донині порушує вдосталь цікавих тем, які потребують ретельного дослідження й подальшого осмислення.

Людмила Атаманчук, викладачка коледжу

: