Search

Пам’яті Героїв національно-визвольного руху

Пам'яті Героїв національно-визвольного руху

Напередодні величного свята Покрови Пресвятої Богородиці у Заліщицькій державній гімназії відбулася зустріч приурочена вшануванню пам'яті Героїв ОУН-УПА. Перед учнями 6-х і 7-х гімназійних класів, членами гімназійного парламенту та педагогами гімназії виступив історик, краєзнавець, автор книг і публікацій, заступник директора Заліщицького фахового коледжу Михайло Сопилюк. Директор гімназії Олександра Войчишин представила творчі доробки М. Сопилюка та розповіла про співпрацю з коледжем.

Михайлом Сопилюком було презентовано книгу «Степан Слободян – провідник ОУН Карпатського краю. Ця книга побачила світ завдяки підтримці родин О. Войчишин (Слободян) (племінниці С. Слободяна), родин Степана, Івана, Миколи та Ярослава Навольських, родини Сопилюк. Видання присвячене уродженцю с. Синьків, Заліщицького повіту Степану Слободяну («Клим», «Єфрем») керівнику Карпатського крайового проводу ОУН к. 1940-х – поч. 1950 років. Автор розповів про основні віхи життя і діяльності С. Слободяна, його соратників по боротьбі з більшовицьким режимом, організацію пропагандистської роботи в УПА.

Степан Слободян входив до когорти визначних діячів українського визвольного руху 1940-1950-х років. Він пройшов шлях від рядового члена до провідника цілого Карпатського краю, проявивши себе в складних умовах збройного підпілля не лише вмілим організатором-керівником, але й талановитим пропагандистом і публіцистом.

У підпільну роботу Степан Слободян включився на початку 40-х років. Дев'ятнадцятирічнимюнаком став обласним військовим референтом Юнацтва ОУН Тернопільщини (1942-1944). Згодом був політвиховником старшинської школи «Олені». Від серпня 1944 р. Степан Слободян - пропагандист Станіславського обласного проводу ОУН, булавний, політвиховник. 22 січня 1946 р. йому присвоєно ступінь поручника-виховника.

Його ім'я в числі «карпатських публіцистів», провідних ідеологів того періоду: Петра Федуна-«Полтави», Осипа Дяківа-«Горнового», Михайла Дяченка-«Марка Боєслава». Організовував видання друкованої продукції у підпільних друкарнях та їх поширення територією Карпатського краю.

Степан Слободян один з розробників членами Проводу ОУН (б) в 1945-1950 рр. стратегій ОУН під назвами «Дажбог», «Орлик» та «Олег».

Від початку червня 1949 р. Степан Слободян крайовий провідником ОУН «Захід-Карпати». Загинув у бою з НКВДистами 15 листопада 1950 року.

Про геройську боротьбу С. Слободяна свідчать його нагороди: Лицар Бронзового Хреста Бойової Заслуги (1946) та Срібного Хреста Заслуги (1948). Йому посмертно було присвоєно звання сотник-політвиховник УПА.

Жертвенна боротьба С. Слободяна, його побратимів і всіх борців за волю і незалежність України є зразком для наслідування для сучасної молоді.

На завершення заходу відбувся обмін досвідом роботи педагогів з патріотичного виховання та збереження історичної пам'яті за участю О. Д. Войчишин, В. Г. Дяківа, Н.Я. Гоцуляк, Н.М. Пацарини, Н. П. Вікирчак, Н.І. Сопилюк. Автор книги М. Сопилюк подарував бібліотеці гімназії свої видання.


Інформація власна

: