Search

Сторінками історії ЗУНР

Наш календар

Сторінками історії ЗУНР

1 листопада минає 103 роки, як на західноукраїнських землях була створена ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКА НАРОДНА РЕСПУБЛІКА.

Напередодні поразки Австро-Угорщини у Першій світовій активізувався визвольний рух у західноукраїнських землях.

18 жовтня 1918р. депутати-українці в австрійському парламенті, скликали у Львові збори політичних і громадських діячів Галичини і Буковини, на яких було обрано Українську Національну раду. Українська Національна рада (УНР) заявила, що всі західноукраїнські землі мають створити Українську Державу.

У відповідь на це українські національно-демократичні сили вирішили взяти владу у Львові збройним шляхом. У ніч на 1 листопада 1918 р. частини легіону українських січових стрільців на чолі зі сотником Д.Вітовським зайняли у Львові всі урядові установи та стратегічні пункти. Австрійський намісник, перелякавшись, передав усі владні адміністративні повноваження Українській Національній Раді.

 Створення Західноукраїнської Республіки відбувалося одночасно з відродженням Польщі, яка претендувала не тільки на свої етнічні землі, а й на українські, зокрема на Східну Галичину. Тому Українська Національна Рада поставила перед австрійським урядом питання про передачу їй всієї повноти влади у Галичині та Буковині, однак їй було відмовлено.

 Західноукраїнська Народна Республіка проіснувала 257 днів, її поразку зумовив цілий ряд факторів. Але навіть за такий короткий час і навіть у таких складних обставинах ця держава була справді народною, демократичною, її політичний устрій являв собою добру модель тогочасної європейської правової держави. Президентом республіки було обрано Є. Петрушевича. Урядові ЗУНР вдалося налагодити адміністрацію краю, пошти, телеграфу, залізниці, забезпечити функціонування шкіл, шкільництво отримало державний статус, національним меншинам надавалося право "на школу рідною мовою", утверджувався державний статус української мови.

 Значні зусилля були спрямовані на об'єднання з УНР. Після переговорів з Директорією 22 січня 1919 р. у Києві проголошено Акт Злуки УНР та ЗУНР (зараз 22 січня відзначається як День Соборності України). Діяльність ЗУНР мала значний вплив на формування національної свідомості всього українського народу.

 Для захисту республіки була утворена боєздатна Українська Галицька Армія (УГА), яка досягла 100 тис. чоловік. ЇЇ основу складали загони Українських січових стрільців. Основними рисами цієї армії були непохитна відданість національній ідеї, товариська солідарність, сміливий молодечий запал, дух самопожертви у боротьбі за незалежну соборну Україну, достатньо високий військовий вишкіл старшин і стрільців. Без втручання Антанти, УГА, ймовірно, могла би захистити рідні терени як від Польщі, так і від більшовиків.


 

Сторінки історії ЗУНР пов'язані з нашим містом Заліщики. З 2 червня 1919 року певний час уряд ЗУНР перебуває в Заліщиках, де розташовується у будинку баронеси С. Торнау, яка була дуже позитивно налаштована до ЗУНР. Вся влада західноукраїнської держави обмежувалась тоді невеликим трикутником поміж ріками Дністром на півдні та Збручем на сході. Саме в Заліщиках 9 червня президент Української Національної ради Є. Петрушевич одержав надзвичайні повноваження диктатора. Надання Петрушевичеві диктаторських повноважень було вимогою історичного моменту, в умовах складного військового протистояння з Польщею. Саме зосередження влади в одних руках дозволило згуртувати та піднести моральний дух армії, залучити до її рядів нові сили (число УГА на червень 1919 року складало 90 тисяч) та організувати потужну контрнаступальну операцію.

М.Д.Олійник, викладач історії

 

: