Search

Пізнаємо історію наукових досліджень

Пізнаємо історію наукових досліджень

4 листопада 2021 року на базі ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» відбувся другий етап науково-практичного семінару «Флористична унікальність Дністра та проблеми її збереження» приуроченого 90-річчю праці В. Гаєвського «Szczatki flory pierwotnej w jarze Dniestru». Перший етап цього семінару відбувся 21 жовтня на базі адміністрації НПП «Дністровський каньйон».

 

Організаторами цього заходу стали адміністрація НПП «Дністровський каньйон» та дирекція коледжу. Другий етап семінару проходив на базі коледжу у формі відкритого заняття-лекції. Учасниками його стали викладачі та студенти коледжу, працівники науково-дослідного відділу (начальник Вікирчак О.К.), відділу еколого-освітньої роботи (Сідоров А.І.) НПП «Дністровський каньйон», працівники Заліщицької міської центральної публічної бібліотеки.

Коротку історію ботанічних досліджень в долині Дністра та співпрацю адміністрації НПП і колективу коледжу представив керівник науково-дослідного відділу Вікирчак О. К.

До уваги учасників заходу було представлено лекцію-презентацію викладача коледжу Сопилюка М.В. на тему «Вацлав Гаєвський – видатний польський природодослідник». Його наукове становлення пов'язано з Заліщиками і Наддністров'ям.

Постать цього вченого є прикладом для молоді перш за все тому, що професор Вацлав Гаєвський вчений, який не тільки досяг високого наукового рівня, але й сміливо позиціонував себе в справах суспільних. Він був одним з останніх генетиків старшого покоління в Польщі, людиною з широким світоглядом у біології, завдяки чому мав авторитет в наукових колах різних напрямів.

Першу свою наукову статтю В. Гаєвський опублікував у 1931 р. Тоді 19-ти річний студент-науковець здійснив описи решток первісної рослинності Заліщик і околиць та опублікував їх у праці «Szczątki flory pierwotnej w jarze Dniestru» («Залишки первісної флори у Дністровському яру»).

Проводячи свої дослідження в околицях і Заліщиках, Вацлав Гаєвський, на думку дослідників, побував і в садівничому закладі в Заліщиках, який на той час входив у створене в липні 1927 р. об'єднання п'ятьох наукових і дослідних установ: Пулавського Державного наукового інституту сільського господарства (на той час єдиного в Польщі) і ще чотирьох навчальних закладів в якості осередків-філій. Це були Державний науково-дослідний інститут в Бидгощі, Агрономічна станція у Львові, Рибицька морська лабораторія і Заклад садівничий в Заліщиках.

За рекомендаціями В. Гаєвського згодом створені в межах досліджених ділянок ботанічні заповідні об'єкти. Це природні угруповання наскельно-степової рослинності в урочищах Жежава, Обіжева, Заліщик. З рекомендованих В.Гаєвським і В. Шафером 16 ділянок, під охорону держави в 1969-1971 роках було взято 14 об'єктів.

Професор В. Гаєвський розпочав свою кар'єру як ботанік, але світ науки визнав його найвидатнішим польським генетиком того часу. Його наукові погляди еволюціонували від проблематики досліджень флористичних через експериментальну таксономію до цитогенетики і молекулярної генетики.

Гаєвський був одним з небагатьох польських вчених, які не піддалися тиску, не змінили своїх поглядів і не перейшли на сторону «нової біології», т.з. «лисенківщини».

З іменем В. Гаєвського пов'язана й історія Інституту генетики і біотехнології Варшавського університету. Його наукові досягнення були такими вагомими, що у 1958 р. він був вибраний членом-кореспондентом, а в 1969 р. дійсним членом ПАН. Від 1980 р. увійшов до складу Президії ПАН.

Професор Гаєвський належав до невеликої групи польської інтелігенції, які, не думаючи про наслідки, мужньо виступили проти політики комуністичної влади, підпорядковуючої Польщу інтересам партії та Радянського Союзу наприкінці 1970-х – початку 80-х років.

 

 

В. Гаєвський плідно працював до кінця свого життя. За свої наукові досягнення та активну життєву позицію нагороджений Хрестом кавалера Ордену відродження Польщі.

В обговоренні теми наукової доповіді взяли участь в.о. директора коледжу Б. С. Павлюк, викладачі коледжу та працівники відділу науково-дослідної роботи НПП «Дністровський каньйон».

 

Учасники семінару оглянули тематичну виставку літератури підготовлену працівниками бібліотеки коледжу та обмінялися думками з питань залучення громадськості і студентської молоді до збереження раритетних рослин, охорони довкілля та реалізації екологічних проєктів.

М. В. Сопилюк, заступник директора коледжу,викладач

: