Search

Кожна конференція – це обмін передовим досвідом

Кожна конференція – це обмін передовим досвідом

 

Завдяки чудовому, всенародно улюбленому сорту яблук Ренет Симиренка всі ми з вдячністю згадуємо його творця - видатного українського вченого, помолога і селекціонера Л.П. Симиренка, творча спадщина якого— унікальне явище у світовій науці. На теоретичних засадах, опрацьованих і впроваджених у життя видатним садівником України та всієї Російської імперії, упродовж XIX і XX століть у більшості країн світу розвивалося і розбудовувалося промислове плодівництво.

Родина Симиренків

При своєму розсаднику він організував школу садівників і виховав низку висококваліфікованих фахівців, зокрема свого сина Володимира Симиренка. За радянської влади маєток Л.П. Симиренка було націоналізовано і на його терені засновано Мліївську дослідну станцію садівництва, першим директором якої став В.Л. Симиренко. Саме він став засновникомнаукової школи з проблем садівництва в НУБіП України, його ім'я носить і кафедра  садівництва, яка відзначає 100-літній ювілей.

30 листопада—1 грудня 2021 року у Києві відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція VI Симиренківські читання «Садівництво: освіта та виклики сучасності», на якій зібрались представники бізнесу, освітяни, науковці, студенти, фермери — усі, хто зацікавлений в розвитку українського садівництва.

Учасниками цієї конференції в онлайн-форматі були і викладачі ВСП Заліщицький ФК імені Є.Храпливого НУБіП України Р. Андрусик, І. Башта та С. Грицищин.

 

У перший день, 30 листопада 2021 р., учасники форуму зібралися у конференц залі четвертого павільйону Міжнародного виставкового центру. Водночас там працювала Міжнародна виставка галузі плодоовочівництва Fresh Business Expo. 

Конференція продовжила свою роботу наступного дня в стінах четвертого навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування України. 

З доповіддю про досягнення Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка в інтродукції і селекції плодових культур виступила Світлана Клименко — доктор наук, відома селекціонерка плодових культур. 

Заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко в своїй доповіді проаналізував перспективи впровадження у промислове садівництво нішевих ягідних культур.

Практичні поради, які допоможуть подолати вплив стресорів у насадженнях лохини високорослої позвучали з вуст виконавчого директора ТОВ "Агро-Юкрейн" Валентина Рожка.

Керівник експертного відділу компанії БТУ-Центр Володимир Сіленко виступив з даповіддю «Органічне садівництво — це модний тренд чи розумний вибір?»

Старший викладач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Оксана Кузьмінець поділиласьрезультатами досліджень з визначення зимостійкості інтродукованих сортів абрикоси та яблуні на Київщині.

Випускник нашого коледжу, а нині асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Олександр Гаврилюк у своїй доповіді розповів про переваги та недоліки сортів яблуні колоноподібного типу, потенційну продуктивність сортів, біологічні особливості та історію колоноподібних сортів, генетику колоноподібності яблуні та інших культур. 

Спікер Олена Василенко представила сучасний стан виноградарства в Україні та можливості виробництва ягід винограду на Київщині. У своїй доповіді вона представила результати дисертаційного дослідження, проведеного нею у навчальній лабораторії «Плодоовочевий сад» НУБіП України протягом 2018-2020 рр.

 

Вдячні організаторам конференції, одним з яких є наш випускник, а в даний час доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Ю.Ю. Андрусик, за змогу взяти в ній участь. Адже нам випала добра нагода познайомитися з цікавими дослідженнями, повчитися у відомих науковців, аспірантів, спеціалістів у галузі садівництва й запозичити важливий та корисний для нашої роботи матеріал. Приємно при нагоді згадати, що наш коледж підтримує дружні зв'язки з кафедрою садівництва ім. професора В.Л. Симиренка.

Роман Андрусик, Ірина Башта, Стефанія Грицищин,

учасники конференції, викладачі циклової

комісії агрономічних та еколого-інженерних

дисциплін

: