Search

V Міжнародний мовно-літературний конкурс

Цьгоріч, вже вп'яте проходить Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Його мета  - вшанування творчої спадщини Тараса Григоровича Шевченка, виявлення творчо обдарованої молоді, розвитку її потенціалу, виховання у молодого покоління поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні.

За рекомендацією Міністерства освіти і науки України,  у ВП НУБіП  України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» було створено організаційний комітет, журі конкурсу і підготовлено завдання, які розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін.


19  жовтня відбулося відкриття конкурсу, у кабінеті української мови і літератури зібралися кращі  з кращих знавці української літератури і мови, а також викладачі-філологи: Матійчук О. М.,  Сагайдак І. П., Проданик Н. Д., Атаманчук Л. А., Юрійчук О. В.

Відчувалася святкова атмосфера.  Учасників конкурсу привітав заступник директора коледжу з навчальної роботи Сопилюк М.В., який сказав про те, що цей конкурс повинен сприяти вихованню в учасників почуття гордості  

за свій народ, любов до рідного  краю, готовність творити добрі діла задля рідної Батьківщини, почуття патріотизму та віри у щасливе майбуття Української держави. Про неї мріяв, писав у своїх творах Т. Г. Шевченко.

Студенти давали відповіді на запитання про життя та творчість Т. Г. Шевченка. Цікавими були теми творів-роздумів:
І курс -   «Тарас Шевченко у сприйнятті сучасного борця за волю України»;
ІІ курс -    «В своїй хаті  своя правда, і сила, і воля».

Добре справилися із завданнями студенти першого курсу  Поліцина А., Бужак М., Дячук Л., Желізняк М., Витрикуш В., Сав'юк А. та другокурсники - Медик О., Сеньків Т., Федик Н.. Безпалько Н., Вець К., Семчук М., Михайловська І.

У своїх роботах студенти роздумували про велич слова Кобзаря, про те, що заважає українцям об'єднатися, що могло б  посприяти духовній інтеграції українців. Ось деякі міркування студентів:

- Цей рік є особливим для всіх  нас, сьогодні український народ показує свою велич. Це – час очищення, змін. Люди на барикадах взяли участь у становленні нової нації, і в цьому їм допомагав Бог та невмируще слово Кобзаря. Адже більшість із нас чули поему «Кавказ» у виконанні Сергія Нігояна, цей хлопець не просто читав її : «Борітеся – поборете…», а й освятив їх своєю кров'ю , так само, як і всі герої Небесної сотні. Ці слова стали пророчими для України. Вони зворушують душу кожного українця-патріота. (Мендик О., студентка 24 групи).

- Не задумуючись, вслухаюсь у безсмертні Шевченкові слова, його «Кобзар», який люди поважають, звертаються до нього, немов до Біблії. Мабуть, ніхто не підозрював, що напередодні святкування ювілею 200-ліття Т.Шевченка, його творчість та життєвий шлях  стануть досить важливими і актуальними в наш час, для українського сьогодення. 

(Сеньків Т., студентка 24 групи).

- Страшно переглядати новини по телеканалах, боячись почути, що хтось із твоїх рідних загинув, що ти ніколи  його не побачиш, що його більше немає… Дуже дорога ціна за мир… (Поліцина А., студентка  11 групи).

- Але, на жаль, не всі люблять Україну по-шевченківськи. Багато хто, кажучи словами Каменяра, любить її, «як кусень сала». Великий Тарас застерігав:

Не дуріте самі себе: 
Учітесь, читайте, 
І чужому научайтесь, 
Й свого не цурайтесь.

Звертаймось до Шевченка частіше, приходьмо до нього за покликом серця. Не даймо «ледачій волі» одурити себе. Пророк чекає і вірить у нас.
(Дячук Л.,  студентка  14 групи).


Щиро вітаємо переможців І етапу V Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка:

Мендик Оксану, Дячук Любу, Сав’юк Аліну. І бажаємо успіхів у ІІ етапі – обласному, який відбудеться 2 листопада 2014 року.

 

 

 

 


Проданик Н. Д.
Сагайдак І. П.,
викладачі української мови та літератури

: