Search

З турботою про здоров’я!

Цікаво знати

З турботою про здоров'я!

 Більшість побутової хімії, якою ми користуємося для наведення чистоти в будинку, всі засоби гігієни містять у своєму складі отруйні речовини, небезпечні для нашого здоров'я. Щодня нам доводиться контактувати з 500 хімічними сполуками. Випаровуючись, отруйні речовини отруюють атмосферу в оселі, можуть бути причиною безлічі захворювань: алергії, дихальних шляхів, шкірних захворювань, гіпертонії та інших.

 

Проаналізувавши дані про попит населення на товари побутової хімії, студенти 22 групи за спеціальністю «Агрономія» ВСП Заліщицький ФК імені Є. Храпливого НУБіП України дослідили, що у порівнянні з 2018 роком, попит на товари побутової хімії у 2021 році зріс майже удвічі. Це пов'язано з тим, що, застосовуючи засоби побутової хімії, можна досягнути кращого, швидшого і більш ефективного результату, зберегти час та енергію. Сучасна побутова техніка потребує спеціальних засобів догляду за нею, різноманітні аерозолі використовують для естетичного задоволення, а також з'явилося багато нових засобів для дотримання гігієни і вони користуються попитом.

Студенти коледжу провели опитування власників крамниць, в яких наявні товари побутової хімії. По місту Заліщики щодо попиту населення на побутову хімію з'ясувалося, що найбільше купляють миючі засоби, трохи менше - шампуні, ще менше лаки й аерозолі. Проаналізувавши ці дані, ми дійшли до висновку, що це пов'язано з тим, що саме ці товари побутової хімії є найбільш ходовими у побуті, без яких ми вже не можемо обійтись. З часом це відобразилося на здоров'ї населення. Звідси й підвищення рівня захворюваності серед населення міста.

На даний час існує ціла група найбільш поширених потенційно небезпечних компонентів, які входять до складу засобів побутової хімії.

Можна мінімізувати вплив небезпечних хімічних сполук, купуючи максимально безпечну побутову хімію, уважно читаючи склад миючих засобів на упаковці. Але не завжди виробники вказують наявність небезпечних компонентів у складі. Економити гроші і зберігати здоров'я можна, але ми часто відмовляємося вірити в це. І що б там не говорили — реклама є «двигун торгівлі».

Існує спосіб зберегти здоров'я і атмосферу в домі. Хоча б частково відмовитися від побутової хімії і замінити хімічні миючі засоби натуральними, які є в будинку у кожної поважаючої себе господині. 

Валентина ПЕРИТ, викладач хімії

: