Search

Бути фінансистом - престижно

Бути фінансистом - престижно

Сьогодні я хочу розповісти про одну із найпрестижніших професій – професію фінансиста. Це одна з важливих спеціальностей економічної діяльності. Саме у банківській сфері обертається основна частина капіталу, що й робить її такою впливовою на економіку держави. Важливість банківської системи у сучасному світі важко переоцінити, проблеми якої так чи інакше стосуються кожної людини. Усі міжнародні фінансові проблеми вирішують саме банки.

В сучасному світі фахівця у сфері фінансової науки і практики називають фінансистом. Фінансист у перекладі з французької – людина, досвідчена у фінансах, тобто в грошових коштах.

Фінансист − це високий професіонал в області фінансових операцій, який на основі фінансової науки займається особливо великими грошовими операціями, спрямуванням фінансових потоків, управлінням капіталу у відповідності з чинним законодавством. Фінансистом може бути, як дрібний банківський клерк, так і міністр фінансів.

До основних професійних здібностей фінансиста відносять: аналітичний розум,вміння робити висновки з економічних та політичних подій, розбиратися в політиці та володіти законодавчою базою, якісно прогнозувати ситуацію, бути комунікабельним та вміти отримувати інформацію, вміти працювати в команді, стресостійкість, вміння аналізувати ризики, успішно інвестувати кошти в різні проєкти тощо.

Нині фінансистами називають випускників спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування». І ті, хто обрав дану спеціальність, виявилися завбачливими, адже за версією журналу «Фокус» фінансова діяльність входить до 15 найперспективніших галузей подальших 5–10 років, а фінансистів визнано однією з 20 найперспективніших професій наступного десятиріччя.

Студенти 35-Ф групи ВСП Заліщицький ФК імені Є. Храпливого НУБіП України спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» не тільки старанно опановують навчальний матеріал на лекціях та практичних заняттях, а також із задоволенням займаються у гуртку «Фахівець». Діяльність даного гуртка спрямована на розвиток творчих здібностей студентів з метою набуття ними фахових (професійних), особистісних компетенцій, а також досвіду одержання знань та умінь через дослідження. На засіданнях гуртка розглядаються та активно обговорюються актуальні проблеми теорії та практики розвитку фінансових відносин, банківської справи . Учасники гуртка беруть участь у конференціях та в інших наукових заходах, у проведенні «круглих столів», дебатів, де обговорюються актуальні проблеми розвитку банківської сфери.
Також наші студенти фінансисти люблять здійснювати навчальні екскурсії на виробництво. Екскурсії - річ важлива і необхідна. Саме вони разом з виробничими практиками передбачають створення умов для наближення змісту навчальних предметів до реального життя, формування у студентів життєво необхідних компетенцій, посилення практичної спрямованості навчального процесу.

В рамках вивчення дисципліни «Банківські операції» практикуються екскурсії до банківських відділень міста Заліщики. Зокрема була проведена екскурсія до Заліщицького відділення АТ КБ «ПриватБанк» з метою формування певного уявлення щодо професії, наочного ознайомлення з її змістом на робочому місці.

Отже, професія фінансиста престижна та актуальна, а навчатися в коледжі цікаво та весело. В Україні працюють страхові компанії, банківські установи, інвестиційні компанії, які потребують висококваліфікованих спеціалістів. До тих пір, поки існуватиме держава, завжди будуть потрібні професіонали, які будуть ефективно працювати в бюджетній сфері. Також будуть затребувані фінансисти, які працюватимуть у загальнодержавних соціальних фондах: пенсійному, соціального страхування, захисту від безробіття.

Маю надію, що спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування» в коледжі буде розвиватися, а кількість студентів, які захочуть навчатися на даній спеціальності зростатиме.

Руслана ЖЛУХОВСЬКА,

викладачка обліково-фінансових дисциплін

: