Search

Автор проекту будинку садівничої школи в Заліщиках – архітектор і художник Альфред Каменобродський

Цікаво знати

Автор проекту будинку садівничої школи в Заліщиках – архітектор і художник

Альфред Каменобродський

 

Альфред Каменобродс(з)ький, (10 березня 1844 р. в м. Тарнів — 25 листопада 1922Львів) - польський архітектор, живописець-аквареліст. Брав участь у повстанні 1863 року і в одній із перших битв отримав важке поранення. Навчався рисунку у Кракові  в Леона Дембовського, та ймовірно там же - у Школі образотворчого мистецтва, а також в Парижі у Школі мистецтв. У 1870-1874 роках вивчав архітектуру у Віденській політехніці. Був членом Політехнічного товариства у Львові, входив до його правління. .Від 1885 року спільно з Мацеєм Вшелячинським видавав журнал «Immobilaria», присвячений нерухомості. Брав участь в організації ювілейної виставки Політехнічного товариства 1902 року. На цій же виставці представив «Автоматичний пристрій для встановлення горизонтального або вертикального положення предмету на осі обертання»

Під час перебування у Відні одружився з Юзефою Кортсмари, що походила з Угорщини. У сім'ї народилось семеро дітей, зокрема син Адольф, майбутній архітектор.

Шлях А. Каменобродського, як архітектора розпочався у березні 1875 року, коли він одержав концесію на будівництво. Став членом Товариства уповноважених будівничих, а в 1897-1905 роках  був його головою. Був заступником голови Акціонерного товариства будівельних промисловців, так званого «Будівельного банку», що споруджував у 1874-1877 роках корпуси Львівської політехніки.

Один із перших у Львові створив комплексне архітектурно-будівельне бюро. Брав участь у конкурсах. Автор проєктів багатьох житлових, громадських, адміністративних та промислових споруд у Львові. До кінця XIX століття творив у різних напрямах історизму, пізніше - у модернізованих формах історичних стилів.

У 1894 році отримав на  Загальній виставці краєвій золоту медаль за архітектурні роботи.

А. Каменбродський створив і взяв участь у реалізації більше 30 великих архітектурних проектів у Львові. Це зокрема житлові будинки, будинок польського «Сокола», школа імені Тадеуша Чацького, електростанція і трамвайне депо, єврейський притулок для сиріт, будинок Політехнічного товариства у Львові, надбудова та розширення будинку Галицького сейму, зимові споруди Ковзанярського товариства на Пелчинському ставі, військові казарми. За його проектом зведено також костел у селі Родатичі (нині Львівський район).

Альфред Каменобродський є автором проекту і керівником будівництва двох споруд у Заліщиках. Це будинок закладу садівничого зведений у 1898-1900 році і будинок «Сокола» (1902-1903). Він також контролював, як архітектор Крайового відділу, хід робіт на будівництві лікарні (шпиталю) у Заліщиках, будівництво якої здійснювалося у 1903 - 1904 роках за проектом і під керівництвом українського архітектора зі Львова І. І. Левинського.

 

Плани будинків садівничої школи, як шкільного так і житлового, виконав у 1898 році інженер Розвадовський. Переробку цих планів і керівництво будовою Крайовий відділ доручив інженерові-архітектору Альфреду Каменобродському.

Будівництво Закладу садівничого в Заліщиках здійснювалося за проектом і під керівництвом Альфреда Каменобродськомго. Початком будівництва було визначено кінець травня 1898 року. Вже на початку цього місяця А. Каменобродський прибув в Заліщики для розмітки території, вибору місця під головний будинок і укладення угод на поставку матеріалів. Будівництво розпочалося і здійснювали його місцеві робітники, яких не бракувало і в Заліщиках і в навколишніх селах, причому з достатньо високою кваліфікацією. На кінець грудня 1899 року стан будови був такий: будинок школи було зведено під дах, підлоги замуровані і настелено чорнові, горище закінчено. Підвали зроблені під склепіння, а на всіх трьох поверхах почато штукатурку стін. Виготовлялися двері і вікна. Завезено матеріали на підлогу і на зиму їх розміщено в сухому місці. Завезено плити на кам'яні сходи. Навесні їх планувалося обтесати і встановити. Такий же стан і в господарському будинку. Кам'яний мур і паркан був на завершенні, закінчували робити штахети для фасаду огорожі.

Після закінчення зведення будинку закладу навесні 1900 року, почалося його внутрішнє облаштування. Приміщення для школи стало до ладу в травні 1900 року. Це був будинок на високих сутеринах і попри свій непоказний вигляд добре відповідав своєму призначенню. Кошти будови склали 18301 корон.

Крім будівництва в Заліщиках, А. Каменобродський здійснював керівництво ще кількома об'єктами будівництва та реконструкції і вів контроль за іншими будовами. У 1902-1903 роках за проектом А. Каменобродського збудовано ще один фаховий навчальний заклад  - школу столярства і токарства у Станіславі.

Як живописець Альфред Каменобродський працював переважно аквареллю. Сюжетами були пейзажіінтер'єри, архітектура ЛьвоваКракова і околиць, а також Волині. Був членом Товариства любителів мистецтва в Кракові і брав участь у виставках товариства.

1910 року експонував проєкти і акварелі на виставці польських архітекторів у Львові.  Від 1920 року мав у Львові власну виставку проєктів, архітектурних макетів та акварелей. Належав до Куркового (Стрілецького) товариства. Деякі рисунки Альфреда Каменобродського друкувались у журналі «Tygodnik Ilustrowany».

Вид з вулиці Личаківської на будинок пожежної команди та костел бернардинців

Будинок ХVІІІ століття

Вірменський собор

Кам'яниця на площі Ринок

Каплиця Боїмів

Костел святого Миколая

Монастир святого Онуфрія.Дзвіниця

Перехрестя вулиць Боїмів та Сербської

Південно-східний бік площі Ринок

Порохова вежа

Синагога Золота Роза

Східне подвір'я вірменського собору

Успенська церква

(Репродукції акварелей взяті з матеріалу «Львів початку XX століття в 13 акварелях Альфреда Каменобродського», автор Оритсарх Бандрук).

 

Михайло СОПИЛЮК, дослідник історії

Заліщицького фахового коледжу

: