Search

15 лютого – 124-а річниця від дня заснування садівничої школи в Заліщиках

Наш календар

15 лютого – 124-а річниця від дня заснування

садівничої школи в Заліщиках

Створення садівничої школи в Заліщиках. було започатковано рішенням Крайового (Галицького) Сейму Королівства Галичини і Лодомерії з Князівством Краківським у Львові, яке прийняте 15 лютого 1898 року.

З архівних джерел (стенографічні звіти і протоколи засідань Крайового (Галицького) Сейму, звіти Крайового відділу, Бюджетної комісії, Комісії крайового господарства, Звіти дирекції крайового Закладу садівничого в Заліщиках) відомо основні етапи її заснування.

Справа створення такого закладу започаткована ще в 1895 році. Тоді Крайовий господарський відділ звернувся до Комісії крайового господарства і чотирьох повітових відділів: борщівського, снятинського, косівського і заліщицького з запитом про можливість надати матеріальну підтримку для організації школи. Найбільшу матеріальну допомогу обіцяла виділити повітова рада в Заліщиках. Вона прийняла на своєму засіданні 15 липня 1896 року рішення виділити для заснування вищеназваної школи кошти в сумі 2500 злотих. Також заліщицька гмінна рада зобов'язалася надати 500 злотих, а власник Заліщик Северин Бруніцький дав обіцянку, що відступить двірські сади на її потреби.

Проект заснування садівничого закладу в Заліщиках було подано Крайовому сеймові в лютому 1897 року. 6 лютого 1897 року Сейм доручив Крайовому відділу докладно вивчити цю справу. Направлений в Заліщики, керівник садівничої школи в Тарнові В. Мацяшек дав висновок, що саме ця околиця найкраще підходить для заснування такого закладу. Одночасно він надав і рекомендації про приміщення майбутньої школи. Потребувала вона щонайменше 5 гектарів поля і відповідних будинків. Вважалося за найкраще купити землю під школу і сад, бажано в самих Заліщиках, або в сусідній гміні Добровляни.

                                                                                                                                                                Т.Цінський

З цією метою в Заліщиках побував і відомий біолог та помолог Й. Бжезинський, який разом з І. Числовичем вивчав умови створення закладу і давав рекомендації по його організації. Справу організації будівництва садівничої школи пов'язують також з іменем Т. Цінського, голови Заліщицької повітової ради.

Крайовий відділ скликав спеціальну нараду з кількох фахівців 24 квітня 1897 року, яка одноголосно підвердила пропозицію про заснування школи в Заліщиках. Комісія крайового господарства підтримала внесення пропозиції. Це рішення було затверджено Крайовим сеймом 12 листопада 1897 року. Тоді ж було затверджено проект організаційного Статуту Крайового Закладу Садівничого в Заліщиках. Метою його роботи мало стати піднесення розвитку садівництва у південному краї держави.

Ухвалено також кошторис його створення, який мав досягнути близько 38000 злотих та річне утримання 8350 злотих.

Першим директором закладу призначено Казимєжа Бжезинського, випускника помологічної школи у Варшаві, старшого садівника в славутських маєтностях князя Сангушка. Крайовий відділ затвердив Закладу садівничому штат вчителів у складі керівника закладу і інспектора саду, які одночасно були фаховими вчителями. Ці люди мали статус державного чиновника з усіма правами для установ крайової служби. На посаду фахового вчителя серед усіх кандидатів був вибраний Міхал Заяц, вчитель природничих предметів з нижчої рільничої школи в Ягільниці.

Типове приміщення для школи було збудоване за проектом і під керівництвом львівського архітектора Альфреда Каменобродського. 15 червня 1900 року відбулося посвячення нового приміщення. В урочистості взяли участь представники влади, духовенства римо-католицького та греко-католицького обрядів, навколишні землевласники і багато селян.

Саме цей будинок зберігся до наших днів і зараз тут розташований навчальний корпус № 2 Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України».

За даними звіту Крайового відділу перших учнів прийнято в 1900 році. Із Звіту дирекції закладу дізнаємося імена 7 перших випускників в історії школи, які у 1903 році закінчили навчання і отримали кваліфікацію садівників: 1) Третяк Яким, родом з Дзвиняча. Закінчивши заклад, повернувся в рідне село, де на своїй малій ділянці землі коло хати заклав сад. Він став організатором садівництва в своєму селі; 2) Антон Сохацький - садівник при тютюновій фабриці в Заболотові; 3) Вагнер Юліан із Звиняча (Чортківський повіт) - старший садівник до Піняк (помістя родини Цінських); 4) Василь Прокопів із Звиняча - служив у війську; 5) Йосип Чернецький - садівник при тютюновій фабриці в Борщеві; 6) Буба Бернард - вступив до вчительської семінарії в Заліщиках; 7) Казимир Сланський з Бабинець (Гусятинський повіт) - старший помічник садівника в Жабинцях. Як бачимо з семи юнаків, що закінчили в той час школу - четверо українців.

Такими були перші кроки закладу освіти, історія якого започаткувала біографію сучасного Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України». В наступному році минає 125 річниця з дня цієї пам'ятної для нашого колективу дати. А тим часом коледж відзначає свою 124 річницю.

З днем народження, Коледже! Щасливої життєвої дороги всім, хто навчається і працює в цьому славному закладі фахової освіти!

Михайло СОПИЛЮК, заступник директора коледжу

з навчальної роботи

 

: