Search

Книга Михайла Сопилюка - у Баварській державній бібліотеці (Мюнхен, Німеччина)

Знай наших!

Книга Михайла Сопилюка - у Баварській державній бібліотеці

(Мюнхен, Німеччина)

Нещодавно в Заліщицький коледж надійшло звернення з Києва, з «Книжкової біржі», яка займається експортом літератури, виданої в українських видавництвах, у зарубіжні країни. Біржа також виконує замовлення закордонних установ і організацій та окремих книголюбів на ті видання вітчизняних авторів, які з тих чи інших причин не дійшли до зарубіжних споживачів.

Цього разу йшлося про монографію заступника директора з навчальної роботи ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» Михайла СОПИЛЮКА «Становлення міста Заліщики в середині ХУІІІ століття» (співавтор Микола БАЧИНСЬКИЙ), що вийшла з друку у 2020 році. Видання підготовлене за матеріалами Головного Архіву Актів Давніх у Варшаві та присвячене 270-й річниці визнання міського статусу Заліщик.

У книжці, на основі дослідження документів та використання даних з опублікованих джерел і наукової літератури, описано діяльність із розбудови і становлення міста Заліщики в 1750-1769-х рр. у контексті суспільно-політичних явищ цього періоду. Зроблена спроба розкрити провідну роль українського населення міста Заліщики, села Старі Заліщики та навколишніх населених пунктів у соціально-економічному розвитку краю і висвітлити особливості суспільних процесів та господарської діяльності в середині ХУІІІ сторіччя.

Книга розрахована на істориків, краєзнавців, широке коло читачів, усіх, хто цікавиться історією рідного краю, вона викликала інтерес серед поціновувачів історичного минулого і дослідників. Саме ці аспекти «регіональної історії» і зацікавили Баварську державну бібліотеку (Мюнхен, Німеччина), яка й звернулася до «Книжкової біржі» з проханням переслати їм примірник книги «Становлення міста Заліщики в середині ХУІІІ століття».

Баварська державна бібліотека визнана важливою міжнародною науковою бібліотекою світового рівня. У співпраці з Державною бібліотекою в Берліні та Німецькою національною бібліотекою вона складає «Віртуальну національну бібліотеку Німеччини». Баварська бібліотека володіє одним з найважливіших у світі зібрань рукописів, найбільшою в Німеччині колекцією інкунабул, а також численними спеціальними колекціями (музичних видань, карт і образотворчих видань, видань з країн Східної Європи, Сходу та Східної Азії).

Як розповів директор цієї установи Олександр Миколайович Михалочко авторові цього видання, інтерес до книги викликало дві обставини: значний обсяг фактологічного матеріалу та той соціально-економічний контекст, у якому цей матеріал розглянуто. Це дає можливість поглибити вивчення історії у регіональному вимірі та розвинути історичні дослідження. По-друге, як відомо, Баварська бібліотека здавна цікавилася книговиданням у слов'янських країнах, зібравши за декілька століть великий обсяг літератури із славістики, який поповнюється і в наш час.

Із спілкування з директором «Книжкової біржі» відомо, що подібні замовлення з країн зарубіжжя надходять не так часто, як би цього хотілося, тому нам особливо приємно його виконати. А це звернення є одним із свідчень визнання результатів дослідницької діяльності, що проводиться у ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» і сприятиме зміцненню і розвитку міжнародних зв'язків коледжу.

Ольга СЛОБОДЯН, кандидат педагогічних наук, методист коледжу

: