Search

Про німецьку мову: перспективи вивчення

Тиждень іноземних мов


Про німецьку мову: перспективи вивчення


Німецька мова, поряд з англійською, іспанською, італійською та французькою, є однією з найвідоміших та найпопулярніших європейських мов у наш час. У це важко повірити, але в Європі німецька мова рідна для більшої кількості людей, ніж англійська. Нею змалечку розмовляють 130 мільйонів людей, тож у Європі вона друга за поширеністю. І, звісно, вжиток не обмежується Німеччиною. В Австрії, Швейцарії, Люксембурзі й Ліхтенштейні люди також переважно спілкуються німецькою — там це головна або одна з офіційних мов. Додамо сюди Бельгію і провінцію Больцано в Італії (Південний Тироль), де німецька також одна з офіційних, — і дістанемо повну картину.

Безумовно, світ захопила англійська мова. Вона пронизує інтернет-середовище та впливає на лексику всіх інших мов. Проте, існує думка, що не далі, ніж в 5-річній перспективі знанням однієї лише англійської ви нікого вже не здивуєте. Більш того, володіння мінімум 2-ма іноземними мовами стане, скоріше за все, нормою сьогодення. Тільки питання в тому, хто буде користуватись перевагами в перспективі, знаючи про сучасні тенденції вже сьогодні.

Наведемо деякі перспективи вивчення німецької мови:

  • Німецька посідає друге місце після англійської за кількістю створених сайтів в Інтернеті. Їх понад 160 мільйонів: бізнесових, новинних, розважальних, освітніх — будь-яких.
  • За умовами для навчання Німеччина переважає Велику Британію в незліченну кількість разів. Адже освіта в Німеччині безкоштовна. До того ж країна пропонує сотні грантів для студентів, молодих науковців, громадських діячів з усього світу. Знавці мови можуть поїхати на стажування, насититися знаннями та реалізувати свої проєкти.
  • Економіка Німеччини й інших німецькомовних країн зростає, тому люди розглядають їх для переїзду та вивчають німецьку в усьому світі. Політика країн лояльна до мігрантів, особливо високої компетенції, а місячна зарплата — одна з найбільших у Європі.
  • Але успішно працевлаштуватися зі знанням німецької можна і в Україні. У нас відкрито офіси найвідоміших німецьких брендів. Siemens, Volkswagen, SAP, Bayer, BASF — німецькі компанії, знані умовами праці, зарплатою, соціальним пакетом. Тож знання німецької може допомогти в просуванні кар'єрними сходами та спростить відрядження до колег.
  • Культурна спадщина Німеччини та Австрії знаменита на весь світ. Німецька — це мова поетів і мислителів. Вона допоможе познайомитися з новою культурою і дізнатися про її особливості з перших рук. Ви зможете читати Гессе, Ремарка, Брехта і Енді, не кажучи вже про Гете і Шиллера, в оригіналі.

Німецьку часом називають важчою за англійську через більшу кількість артиклів і їхнє відмінювання; наявність так званої рамкової конструкції, коли частина дієслова відділяється й ставиться наприкінці речення; а також довжину слів, що б'є всі можливі рекорди. Але якщо глибше розглянути німецьку, знайдеться багато спільних рис між нею та українською. І, можливо, ментально ви навіть відчуєте себе ближчими до німецької, ніж до англійської. Ось кілька прикладів.

  • Фонетика німецької зрозуміліша, ніж англійської. Вимова звуків загалом збігається з написанням, є чіткий «р»; значно менше ситуацій, коли однакова комбінація літер звучить по-різному залежно від слова. Тож зійти за носія мови шансів більше, ніж з англійською.
  • У німецькій мові є непрямий порядок слів, за яким найважливіші акцентні слова виносяться на початок речення. Англійська мова складно дається українцям, зокрема, через брак свободи в комбінації слів. У нашій мові для передачі змісту досить інтонації, а слова можна вимовляти в такому порядку, у якому вони спадають на думку. У німців, хоч і не так вільно, як у нас, але все ж більш звично й точно емоційніше за англійську.
  • В англійській мові можна утворити 16 часових форм залежно від поєднання Present, Past, Future і Future in the Past з різними Continuous, Simple, Perfect і Perfect Continuous. І саме на вивчення цих часів студенти витрачають «найкращі роки свого життя». У німецькій таких форм лише шість — а це у 2,6666 раза легше.
  • З німецькою можна давати волю своєму внутрішньому поетові й утворювати нові слова. Тут, наприклад, легко може існувати слово «Fingerspitzengefühl» — «відчуття на кінчиках пальців». Якщо знати базову лексику, неважко зрозуміти значення довгих слів: просто читаєте їх одним поглядом, і мозок вихоплює потрібне.

Німецька мова багатогранна і самобутня, як і вся німецька культура. Вона прекрасно передає та підкреслює особливості і душу, як Hімеччини, так і німецької нації. Культура і творіння німецькомовного суспільства, залишили свій слід в музиці, кіно, театрі, архітектурі. Великий внесок у розвиток мистецтва, живопису, кінематографі, інших видах людської творчої діяльності. Все це разом, спонукає освоїти цю популярну іноземну мову.Це не так страшно, як здається на перший погляд. Головне – не дозволяти невпевненості та ліні побороти себе. А якщо у Вас є бажання і стимул вчитися, то все неодмінно вийде!

А якщо ця стаття вас досі не переконала, то студенти ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є.Храпливого» НУБіП України на заняттях гуртка «Вивчай німецьку!» підготували відео з цікавими фактами про німецьку мову та Німеччину.



Ольга ЗАВІНСЬКА, викладачка німецької мови

: