Search

Обрання професії – головне завдання для випускника школи

Обрання професії – головне завдання для випускника школи

«Я зробив, усе, що міг;

Хай, хто може, зробить краще»

Публій Овідій

 

Пройде  зовсім мало часу  і випускників шкіл (та їх батьків) хвилюватимуть питання:   «Яким я хочу бачити свої майбутнє ?»,  «Ким я хочу бути ?», «В якому навчальному закладі я хочу навчатись ?»…   Це досить важливі питання,  адже  вдало обрана професія є запорукою професійного майбутнього.

Профорієнтаційну бесіду з учнями загальноосвітніх шкіл с.Буряківка, с.Лисичники Чортківського району провели студенти» 34 та 35 груп Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж ім.Є.Храпливого НУБіП України Натуркач Світлана, Турчак Олександр та Ожга Роман, які ознайомили учнів шкіл з нашим навчальним закладом та спеціальностями «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування» і розказали учням як правильно обрати професію.

Немає унікальних рецептів, але, щоб уникнути помилок і розчарувань при виборі майбутнього, студенти поділилися з деякими роздумами щодо даного питання:

  • складіть список відповідних професій та перелік вимог до них, визначіть значимість кожної вимоги та оцініть свою відповідність вимогам кожної з підходящих професій, проаналізуйте;
  • визначіться з Вашими інтересами, професійною зацікавленістю, схильностями та бажаннями займатися справою, яка Вас зацікавила остаточно;
  • оцініть професійну придатність, Ваші (стосовно обраної професії) якості – рівень знань і підготовленості, здібності, здоров'я;
  • дізнайтесь потребу на ринку праці обраної професії, попит на професію, перспективи на майбутнє;
  • ознайомтесь з кваліфікаційною характеристикою обраної професії, умовами праці, вимогами щодо стану здоров'я (адже деякі професії можуть бути для Вашого стану здоров'я небезпечними);
  • ознайомтесь із навчальними закладами, які готують спеціалістів за обраною Вами спеціальністю, умовами вступу до них, умовами та термінами навчання;
  • поцікавитись, як найкраще отримати досвід роботи з даної спеціальності, як можна буде підвищити свою конкурентноздатність на ринку праці.

    Якщо Ви вагаєтесь у виборі виду діяльності чи у Вас є кілька варіантів майбутньої професії, Вам варто звернутися за консультацією в центри зайнятості, фахівці яких нададуть допомогу щодо професійного вибору та навчання.

    Допоможе у професійному самовизначенні випускника школи профдіагностичне тестування, яке можна пройти у центрі зайнятості. 

    Важливими  у виборі професії є екскурсії для випускників шкіл на підприємства міста, району чи області, під час яких  відбувається знайомство з робочими місцями, технічним оснащенням, здійснюється оцінка випускниками їх можливостей засвоєння обраної професії.

    Але не варто думати, що зробивши вибір зараз, Ви не будете розчаровані з часом… Справа в тому, що з кожним роком з'являються нові професії, Вам прийдеться регулярно підвищувати кваліфікацію, освоювати суміжні спеціальності, можливо і здобувати іншу освіту.  Перша професія знадобиться Вам в несподіваних ситуаціях, а освоєння нової спеціальності надасть Вам право стати цінним фахівцем у певних видах діяльності.

    Ми студенти Відокремленого структурного підрозділу «Заліщицький фаховий коледж ім.Є.Храпливого НУБіП України» Натуркач Світлана, Турчак Олександр та Ожга Роман обрали цікаві і затребувані на ринку праці спеціальності такі, як «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування».

    Спочатку ми не могли обрати спеціальність, але згодом батьки допомогли нам і ми разом з ними обрали такі спеціальності: «Фінанси, банківська справа та страхування», «Облік і оподаткування».

    Коли ми потрапили до коледжу, то вибір з батьками оправдав себе, адже, наша професія є найкращою. Її плюси в тому, що з такою спеціальністю можна працювати в різних установах і це є добре оплачувана робота.

    То ж Вам вирішувати, Вам вибирати і не помилитись у виборі, адже, якщо обрана професія приносить задоволення, тоді Ви щаслива людина.

    Марія МАРУСИК, викладач обліково-фінансових дисциплін

     

: