Search

Належний стан інформатизації коледжу – запорука якісної підготовки фахівців усіх спеціальностей

Належний стан інформатизації коледжу – запорука якісної підготовки

фахівців усіх спеціальностей

Викладачі циклової комісії комп'ютерно-інженерних дисциплін впродовж двох останніх років працюють над проєктуванням та будівництвом волоконно-оптичних ліній зв'язку. Робочий проєкт мережі повинен передбачати всі аспекти для модернізації її в майбутньому на технологію «PON». Оптичні волокна в інстальованих кабелях зараз використані в якості магістральний ліній зв'язку від серверного комутаційного вузла до усіх основних вузлових комутаторів. Таким чином, зараз відбувається етап модернізації діючої обчислювальної мережі в структуровану кабельну систему (СКС). Це дасть змогу підвищити надійність роботи цього технологічного об'єкту в цілому. Також, для підвищення надійності роботи Інтернет-доступу у ЗВО, в грудні минулого року, до основного серверу було модернізовано лінію зв'язку резервного каналу.

2 роки тому до гуртожитків коледжу було побудовано також волоконно-оптичну лінію зв'язку завдовжки 600м та замінено мідний кабель 6 категорії для зовнішніх робіт із тросом, який є резервом для зв'язку в гуртожитки. Довжина цього лінку 140м. Загальна кількість магістральних ліній зв'язку на території навчального закладу складає майже 2км. Цього року заплановано застосування ще третього виду середовища передачі даних в гуртожитки – ефірного. Це буде виконано із застосуванням радіо-пристроїв компанії Ubiquiti. Насамперед, це робиться для створення якісного об'єкту практики для студентів спеціальності «Комп'ютерна інженерія» та переспективної спеціальності «Комп'ютерні науки». Адже ці об'єкти повинні бути максимально наближені до реальних умов, в яких працюють сьогодні оператори зв'язку (Інтернет сервіс провайдери). Студенти випускних груп мають змогу працювати із сучасним телекомунікаційним обладнанням, яке сьогодні актуальне на ринку та застосовується кожного дня вищезгаданими компаніями. Студенти-практиканти стикаються з виробничими завданнями, де потрібно знайти, локалізувати та усунути несправність комп'ютерної системи або мережі, замінити обладнання, надати свої пропозиції керівникам практики та інженеру-електроніку стосовно відновлюваності несправного елементу чи модуля, визначити економічну та технічну доцільність відновлення. Треба зазначити, що в коледжі на практиці вже багато років застосовуються різні моніторингові системи готовності активного технологічного обладнання – «NetXMS» та «Dude», програмно-апаратні комплекси з інтегрованими датчиками контролю живлення, заряду акумуляторної батареї резерву та температури повітря у комутаційному вузлі – «PING3». Також студенти мають змогу ознайомитись із безкоштовною білінговою системою, яка постачається з обладнанням MikroTik – «UserMan», ERP-системою – «UserSide» і багатьма іншими цікавими та актуальними речами.

Сьогодні значна увага надається розширенню відеонаглядової системи. Спеціалістами з інформаційних систем розробляється проєкт, специфікація та кошторис цифрової відеонаглядової системи, замінюються також елементи існуюючої, аналогового типу, системи. Причиною цього є переслідування мети у створенні безпечних умов навчання, проживання та проведення дозвілля студентів коледжу. Адже практика показує, що відеонаглядові та реєстраційні системи стимулюють до правопорядку, охайності та дбайливого ставлення до місця, де знаходяться як учасники навчального процесу, так і гості коледжу.

Юрій ГІРЧАК,

голова циклової комісії

комп'ютерно-інженерних дисциплін

: