Search

Вшановуючи пам'ять В’ячеслава Липинського

 

Вшановуючи пам'ять В'ячеслава Липинського

Представники Заліщицького фахового коледжу імені Є. Храпливого НУБіП України стали учасниками засідання круглого столу «В'ячеслав Липинський в історії України». Захід відбувся 18 квітня 2022 р. в режимі он-лайн на базі ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України». Його проведення, з нагоди 140-річчя від дня народження В'ячеслава Липинського, зініціював Голова Наглядової ради НУБіП України Микола Томенко.

Учасників круглого столу привітав директор коледжу, заслужений працівник освіти України Ярослав Корсун.

У виступі доктора політичних наук, професора Миколи Томенка було яскраво окреслено значимість для сучасної історії України постаті В'ячеслава Липи́нського - українського політичного діяча, історика, історіософа, соціолога, публіциста, теоретика українського консерватизму.

Учасники круглого столу заслухали доповіді викладача Рівненського фахового коледжу Юрія Коняхіна, директора ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України, доктора юридичних наук, професора Івана Гриценка, проректора з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія», доктора філософських наук, професора Петра Кралюка, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України педагогічного університету Оксани Грубенюк, завідувачки меморіального музею В'ячеслава Липинського Віри Чопко.

Як вказував у своїй доповіді професор Петро Кралюк, саме ідеї В'ячеслава Липинського мали вплив на формування основоположних принципів «інтегрального націоналізму» та «національної еліти» в теорії Дмитра Донцова.

В'ячеслав Липинський разом з Дмитром Донцовим, який на початку 1918 р. працював у гетьманських урядових структурах, входив до складу керівництва Украї́нська демократи́чно-хліборо́бська партія (УДХП).

В історії нашого краю відомий факт, що майже через два десятки років (серпень 1936 р.) публіцист і критик, доктор Дмитро Донцов разом з Оленою Телігою та її чоловіком Михайлом відпочивали в Заліщиках. Вони перебували у віллі «Вікторія» на вул. Бічній, 3 (зараз провулок Лесі Українки,6) в будинку, що належав аптекареві Богуславу Торбе, що якийсь час був бургомістром міста Заліщики. Неподалік на березі Дністра розміщувався тінистий пляж - місце відпочинку курортників.

Так перепліталися долі визначних історичних діячів доби визвольних змагань за українську державність в першій чверті ХХ століття. Ці та інші теми знайшли своє відображення в матеріалах доповідей на засіданні, приуроченому ювілейній даті В'ячеслава Липинського.

Їх матеріали послужать для змістовного доповнення навчального матеріалу в освітній діяльності педагогів та здійсненні національно-патріотичного виховання молоді.

Михайло СОПИЛЮК, учасник засідання

: