Search

Пошук шляхів відродження країни

Пошук шляхів відродження країни


20 липня 2022 представники дирекції ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України» прийняли участь у проведенні організованого Національним університетом біоресурсів і природокористування України Форумі «SEВ-2022» – співпраця науки, освіти і бізнесу для післявоєнного відродження країни». 

 

Форум був спрямований на пошук, обговорення та визначення ефективних механізмів взаємовигідної співпраці між Національним університетом біоресурсів і природокористування України і бізнес-середовищем для забезпечення перемоги й післявоєнного відновлення України, реалізації євроінтеграційних процесів, гармонізації освітнього та науково-інноваційного середовища.

У роботі форуму взяли участь представники органів державної влади, бізнесу, наукових, освітніх і громадських організацій, ЗМІ.

Нас як освітян особливо зацікавив цілий ряд актуальних доповідей, які стосувалися досвіду і результатам організації співпраці закладів освіти і роботодавців, як в підготовці фахівців так і здійсненні наукових досліджень, поєднання науки і практики. Йшлося зокрема і про становлення та розвиток дуальної форми навчання. Про «Роль українських університетів в умовах війни та подоланні її наслідків» говорив ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко. Проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності НУБіП України Вадим Кондратюк представив тему «Університети України: можливості для співпраці з бізнесом». Результати практичної співпраці компанії «КУН-Україна» презентовано в доповіді «Техніко-технологічні інновації в агросекторі: досвід і перспективи освітньо-бізнесового партнерства». Цікаві пропозиції «Про досвід МХП у співпраці з науковцями НУБіП України» висловив заступник Голови правління МХП Юрій Мельник, випускник НУБіП України. Про «Поєднання підприємництва, університетської науки та професійної підготовки кадрів» говорив засновник фермерського господарства «Тетяна 2011» (ТМ «Zinka»), голова Згурівської селищної ради Київської області Василь Цвик.

Президент Асоціації дієтологів України Олег Швець висвітлив тему «Нутриціологія в освіті, міжсекторальна взаємодія». Діяльність університету Вааса (Фінляндія) в організації співпраці з бізнесом презентував його ректор Куусісто Ярі. Директор ТОВ «Агрофірма Колос» Леонід Центило висвітлив тему «Біологізація землеробства як відповідь на продовольчі проблеми», голова Правління ПАТ «Черкасиобленерго» Олег Самчук - «Сучасні тренди формування кадрового потенціалу енергетичної компанії»; голова Правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою» Анатолій Полтавець - «Роль бізнесу і громадських організацій у підготовці фахівців для сфери геодезії та землеустрою в умовах воєнного стану і післявоєнного відновлення країни»; керівник департаменту розвитку ринку ТОВ «Байєр» Іванна Бондарчук - «Бізнес компетенції майбутніх фахівців із захисту рослин»; заступник директора з економічних питань ТОВ ВТОРМАГ Катерина Благодарова - «Подолання наслідків війни як екологічної катастрофи».

Важливі напрями діяльності було висвітлено в доповідях «Заходи аграрної політики в забезпеченні продовольчої безпеки», яку представив проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Кваша та «Проєктні рішення для формування енергонезалежних громад» - директор навчально-наукового інституту енергетики, автоматики та енергозбереження НУБіП України Віктор Каплун.

Програма заходу включала також роботу секціях, демонстрацію наукових досягнень, зустрічі із стейкхолдерами з обговорення та реалізації освітніх, наукових та інноваційних проєктів, у тому числі підтримки Збройних сил України, проєктів соціальної та екологічної відповідальності бізнесу.

 

На завершення пленарної частини заходу було прийняте звернення учасників Форуму та виступив Голова Наглядової Ради університету Микола Томенко. Участь та матеріали Форуму стануть доброю основою для удосконалення організації освітнього процесу в коледжі в новому 2022-2023 навчальному році ат удосконаленні підготовки фахівців для відродження нашої країни після важких воєнних випробувань.


Борис Павлюк, директор ВСП «Заліщицький фаховий
коледж імені Є. Храпливого НУБіП України»

: