Search

Українське ділове мовлення

Правильно й чисто говорити «своєю» мовою може кожний, тільки було б бажання. Це не є перевагою вчених-лінгвістів, письменників або вчителів-мовників, це - не тільки ознака, а й обов’язок кожної культурної людини. Саме тому, викладачами-філологами ВП НУБіП «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого» 27 січня 2015 року проведено семінар для викладачів, на тему: «Українське ділове мовлення як компонент фахової досконалості педагога» на якому розглядалися питання: мовного етикету української науки; основні вимоги до змісту та розташування реквізитів документів; вимоги до мови ділових паперів; загальні відомості про реферат, курсову та дипломну роботи, наукову статтю та рецензію; правила опису використаної літератури тощо.

Доповідачі приділили значну увагу “Державній уніфікованої системи документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів” (ДСТУ 4163-2003) – стандарту, який регулює вимоги до оформлення документів.

Присутні отримали відомості про те, як правильно : адресувати документи, кореспонденцію, як датувати та нумерувати документ, хто і як його підписує, де розташовуються реквізити тощо.

Особливе пожвавлення викликало повідомлення про культуру та етикет спілкування на різних рівнях.

Матеріал семінару буде систематизовано в окремий збірник, який, сподіваємось, стане в нагоді всім, хто прагне вдосконалити свої мовні навики, любить і шанує рідну мову.

: