Search

Незалежність починалася з гривні

Наш календар

Незалежність починалася з гривні

2 вересня гривня святкувала свій 26-й день народження. Понад четверть століття тому розпочалася грошова реформа і в Україні з'явилася власна національна грошова одиниця. Обмін українських карбованців на гривню (банкноти і розмінні монети) тривав 2 -16 вересня 1996 року (100 тис. карбованців міняли на 1 гривню). У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. Із 17 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

На початку своєї незалежності Україна не мала власного виробництва грошей і тому перші банкноти гривні було замовлено і виготовлено закордоном (у Канаді та Великобританії). Нині гривня повністю виготовляється власним сучасним та потужним українським Банкнотно-монетним двором.

На сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління гривні, що відрізняється удосконаленим дизайном та посиленим комплексом захисних елементів, зокрема оптично-змінних для зручного і простого візуального контролю громадянами.

Цього року за участю фахівців НБУ та Музею грошей центр фінансових знань ТАЛАН підготували програму, в якій передбачено, вебінари, майстер-класи та віртуальні екскурсії.

Про те як виготовляють українські гривні під час он-лайн зустрічі розповів генеральний директор Банкнотно-монетного двору НБУ Володимир Баглай.

Ми дізнались багато цікавих фактів, зокрема про виготовлення банкнотного паперу, на якому друкують українські гривні:

- майже половина всіх захисних елементів розміщують на банкнотному папері ще до того як його передають на Банкнотну фабрику НБУ;

- віконна стрічна вперше в світі з'явилась на банкноті номіналом 100 гривень зразка 2014 року;

- банкнотний папір для банкнот номіналом 1000 гривень, окрім бавовни, містить близько 20% волокон льону.

Щодо гравюр, то їх вирізають у металі. Вони мають заглиблений малюнок, що дає змогу робити рельєфний друк. Ці всі елементи на формі мають свою глибину, тому, коли накатується фарба, вона потрапляє в ці заглиблення.

Специфікою є те, що під час друку температура є дуже високою, на папір здійснюється тиск 80 тонн, а фарба, зроблена на основі воску, фактично запікається.

Використовується спеціальна фарба, яка стійка до агресивного середовища (прання тощо). Цю фарбу експерти можуть легко розпізнати і переконатись у тому, що банкноти справжні", – запевняє Володимир Баглай.

Щодо виготовлення монет, обігових і пам'ятних, то Володимир Баглай додав, що безпосередньо процес їх виготовлення простий, проте підготовка – дуже кропітка і вимагає ювелірної роботи під час виготовлення інструментів, в якій чималу роль відіграють скульптори.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну, з березня і до сьогодні, Монетний двір виготовляє дуже багато державних нагород. Адже державні нагороди – це надзвичайно важливе питання, особливо під час війни. Найвища нагорода, яку виготовляє Монетний двір, – це орден "Золота зірка".

Зараз дійсно надзвичайно складний період, як в історії України, так і в сьогоденні її грошової системи. Але ми віримо, що наша країна переможе, а її грошова складова з честю вийде з цієї ситуації.

Уляна ВИЗНЮК, викладач економічних дисциплін

: