Search

«Окрилений любов’ю до рідного краю»

30 вересня – Міжнародний День бібліотек

«Окрилений любов'ю до рідного краю»

Заліщики завжди були центром культурно-мистецького життя мешканців нашого краю, який об'єднував талановитих особистостей: художників, письменників, поетів, музикантів. З нашим містом пов'язані біографії багатьох знаних людей, особливо письменників, поетів, які поповнили українську літературну скарбницю. Це Осип Маковей, Яків Головацький, Клементина Попович,Василь Верига, Петро Ковальчук, Петро Мельник, Василь Дрозд, Оксана Дяків, Євген Безкоровайний, Ганна Рибцуник, Олег Вістовський, Володимир Барна, Василь Тракало і багато інших.

Та є книги, які дають можливість поринути в бурхливі води повноводної ріки творчості педагога, історика- дослідника, заступника директора з навчальної роботи Заліщицького фахового коледжу імені Є.Храпливого Михайла Сопилюка.

За декілька днів до Міжнародного дня бібліотек, який відзначається щороку 30 вересня, в читальному залі бібліотеки коледжу було проведено бібліотечний урок, на якому відбулась презентація творчих доробок Михайла Сопилюка.

Михайло Сопилюк – історик, дослідник, викладач–методист, спеціаліст вищої категорії, відмінник освіти України, член Національної Спілки журналістів України, почесний громадянин м.Заліщики. Нагороджений Грамотою Верховної Ради України, нагрудним Знаком «Антон Семенович Макаренко», нагрудним Знаком «Василь Сухомлинський», трудовою відзнакою «Знак пошани», лауреат Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені П.Ковальчука, і ще багатьма багатьма відзнаками, грамотами і подяками .

Михайло Васильович проводить велику пошукову роботу по дослідженню історії нашої Заліщанщини, суспільно-політичного життя та розвитку фахової освіти в Заліщицькому краї і на західноукраїнських землях. У його творчому доробку цікаві публікації, встановлено і описано багато фактів, досліджень, наукові розвідки, які поміщені у дев'ятьох книгах, що стали вагомим набутком його творчої діяльності.

Його по праву називають дослідником краю, оберігачем історії. Ніхто із наших земляків- істориків, краєзнавців не зробив більше ніж він. Бо щиро вболіває за майбутнє України, вбачаючи, що історія повторюється, іде по спіралі, і ми просто не маємо права забувати про минуле, бо воно постійно стукає у наші скроні, нагадуючи, що без минулого немає майбутнього. Про це дізнаємося, перегортаючи сторінки книги про наш навчальний заклад « На переломі століть…», про встановлення і розвиток фахового освітнього закладу.

Громадський діяч, поет, колишній випускник нашого навчального закладу В.Г.Дрозд на презентації цього видання сказав: « Перед собою я побачив не просто книжки, а обширне історичне полотно, вишите різнокольоровими нитками, в узорах якого понад 100-літній шлях учбового закладу, нині відомого далеко за межами України».

Творчість Михайла Сопилюка позначена щирістю та щедрістю душі, любов'ю до рідного слова та краю. У книзі «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках» автор висвітлює життя греко-католицької громади протягом останніх півтора століть. Перед нами відкриваються дуже драматичні, навіть трагічні сторінки історії УГКЦ: насильницьке знищення Церкви, підпільне служіння, а також її відродження і воскресіння.

Історія рідного краю та історія УГКЦ яскраво висвітлена також в книзі «Дорогою правди», яка вийшла з друку в 2019 році. На основі узагальнення і систематизації даних з опублікованих джерел, спогадів, мемуарної і наукової літератури висвітлюється життя і служіння братів - Владики Якова і отця –доктора Єроніма Тимчуків, уродженців села Дуплиська нашого району. Це життєва історія, (пише автор) про душпастерів з когорти тих, завдяки кому наша Церква вистояла в роки переслідувань і зараз успішно виконує свою спасаючу місію серед українського народу .

У виданні «Заліщики, роки, події, люди», яку Михайло Васильович видав разом з колишнім заліщанином, а нині громадянином Польщі Миколою Бачинським намагаються повернути та зберегти джерела багатовікової історії нашого краю, відновити скарби духу та культури, що ними так щедро обдарована наша українська земля.

Завідувач кафедри української історії та етнополітики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор, заслужений працівник освіти України Анатолій Коцур про це видання сказав: «Завдяки величезній історико-краєзнавчій інформаційній насиченості воно служитиме настільною книгою для викладачів, учителів, краєзнавців, студентів, учнів, стане у пригоді всім, хто цікавиться історією Заліщанщини, хто взагалі не байдужий до нашої минувшини, а відтак і майбутнього».

Михайло Васильович у своїй творчості повертає нам історичну пам'ять, яка є часто трагічною, бо хоче увічнити пам'ять про тих героїв, які віддали своє життя за свободу і незалежність нашої держави. Тому, напевно, не випадково свою наступну книгу «Степан Слободян – провідник ОУН Карпатського краю» автор розпочинає словами Т.Г.Шевченка «Борітеся –поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»
Ці пророчі слова були актуальні при житті Т.Г. Шевченка, були актуальні при житті Степана Слободяна, героя цієї книги, який жив і боровся за волю України на початку ХХ століття, вони актуальні і сьогодні.

На превеликий жаль знову війна. Йде смертельний двобій з диявольським створінням. Наша дорога до Перемоги триває вже декілька століть, але ми обов'язково переможемо і досягнемо своєї мети, бо наш шлях торується Мечем Правди, Силою духу, великою любов'ю до своєї Батьківщини, як і героя цієї книжки, нашого земляка, уродженця с. Синьків, крайового провідника ОУН «Захід-Карпати» Степана Слободяна.

Творчість Михайла Сопилюка надзвичайно повчальна і дуже потрібна сьогодні і ще, мабуть, на багато років у майбутньому. Бо Слово –вічне, як Пам'ять. Автор щиро вболіває, щоб історичні факти та події не загубилися в часі. У своїх книгах, на реаліях минулого, старається навчити читача розуміти історичні процеси та перебіги подій, вбачаючи своїм завданням збереження історичної пам'яті та виховання молоді на кращих традиціях і духовних надбаннях минулого та сьогодення.

 

«Оповідайте про це синам вашим,

А ваші сини –своїм дітям,

А їхні сини – поколінню наступному».

Саме цими словами із Книги пророка Йоіла розпочинається дев'ята книга Михайла Сопилюка спільно з дослідником краю Миколою Бачинським «Становлення міста Заліщики в середині ХYІІІ століття».

Сьогодні в кожного українця глибокою раною вкарбовується теперішня ситуація, що склалася в нашій державі. Йде повномаштабна війна з Московією і в різних формах триває вже декілька століть. Рашисти, як ми їх тепер називаємо, намагаються вкрасти у нас все – нашу історію, мову, духовність, територію, але напевно і самі не сподівалися, що цим самим повернули довгоочікуване єднання українців. Нікому не вдалося так об'єднати нас, як це зробив наш ворог. Сьогодні наше загальнонародне завдання – будь-яким чином вигнати агресора зі своєї рідної землі.

Із словами вдячності до автора презентованих книг звернулась викладачка історії, кандидат педагогічних наук Галина Петрів, яка побажала Михайлу Васильовичу здоров'я, сили, душевної щедрості, наснаги для творчої праці на користь нашого народу. Вона побажала йому в недалекому часі відчути радість нашої Перемоги. «Нехай Вашою духовною міццю, вашим талантом і титанічною працьовитістю утвердиться рідне українське слово»,- побажала Галина Петрів.

Вітаємо всіх працівників бібліотек-справжніх скарбниць історії, мудрості та невичерпного суспільного досвіду, з Міжнародним Днем бібліотек! Міцного вам здоров'я, мирного неба, творчих відкриттів, добробуту і злагоди у ваших сім'ях!

Надія ЄМЧУК, завідувачка бібліотеки коледжу

 

 

 

 

І

: