Search

Інноваційні підходи до профорієнтаційної роботи

Інноваційні підходи до профорієнтаційної роботи

В умовах, коли щороку з'являються нові професії, коли наукова революція розвивається, ринок праці потребує нових кадрів. Суспільство потребує роз'яснювальної роботи щодо професій, які є необхідними в нашій державі. Якщо ж вибір професії зроблено необгрунтовано, то людина приречена до багаторічних "Сизифових мук". Чому ж саме до них – тому, що якщо напрямок професійної діяльності вибраний невірний, то ця діяльність не приноситеме людині задоволення, і психологічно особистість не буде готова до досягнення кращих результатів, показників, особистість буде деградувати, і її оточення матиме несприятливий психологічний клімат.

Щоб запобігти помилок у виборі професії, необхідна психологічно і педагогічно доцільна, систематична робота з профорієнтації з учнівською молоддю як в школі, так і вдома. Професійна орієнтація – інформація молодому поколінню знань про різноманітні професії, про їх особливості, виховання інтересів до певної професії з урахуванням особистісних здібностей.

Старшокласникам часто бракує інформації, що стосується питань професійного вибору в сучасних соціально-економічних умовах.

Дуже часто на шляху вибору учнями професії стають іхні батьки, які не розуміють, чому їхня дитина обрала саме цей професійний напрямок, тому викладачі ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є. Храпливого НУБіП України в своїй праці систематизовують найголовніші профорієнтаційні підходи, напрямки тощо.

З такою метою наприкінці року викладачі коледжу Галина Фреяк і Валентина Перит разом із студентами спеціальності «Агрономія» Вікторією Гутман, Денисом Андрусиком і Петром Більським відвідали опорний заклад «Більче-Золотецький навчально- виховний комплекс загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів». Директор школи Людмила Блага радо зустріла нас, познайомила з учнями. Всі ми в дружній атмосфері спілкувалися про мрії та реальність, як їх поєднати? Як не помилитись у виборі своєї дороги, щоб бути щасливим у подальшій праці?

Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість, - одна з умов відчуття життєвої повноцінності.

Прагнення «знайти себе», стати «самим собою», індивідуальністю – неодмінна ознака юності.

Вибір професії – чи не найголовніший чинник того, як складеться твоє подальше життя та як ти в ньому будеш себе почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й реалізувати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

«Ким ви працюєте?» - це чи найперше запитання, яке ставлять під час знайомства будь якій дорослій людині. «Ким працюють твої мама й тато?» - цікавляться навіть діти. І це не випадково, адже професія – одна з найважливіших характеристик людини.

Валентина ПЕРИТ,

Галина ФРЕЯК

: