Search

БІЗНЕС-ПЛАН ОНЛАЙН: КОНСТРУКТОР РОЗРАХУНКУ ДЛЯ ПОЧАТКІВЦЯ

Тиждень економічно-комерційних дисциплін

БІЗНЕС-ПЛАН ОНЛАЙН: КОНСТРУКТОР РОЗРАХУНКУ ДЛЯ ПОЧАТКІВЦЯ

В рамках тижня економічно-комерційних дисциплін у ВСП Заліщицький ФК імені Є.Храпливого НУБіП України викладачем Галайдідою О.В. проведено Майстер-клас у 25-П групі з дисципліни «Електронна комерція» на тему: «Створення бізнес-плану Інтернет-магазину за допомогою онлайн-калькулятора».

Запустити на ринок новий продукт неможливо без якісного бізнес-плану. Написання останнього для більшості підприємців-початківців – завдання непросте. Однак у мережі вже є сервіси, за допомогою яких можна написати бізнес-план онлайн.

Відомо, що близько 70% стартапів припиняють свою діяльність у перший рік існування. Одна з причин - незнання ризиків та нездатність правильно розрахувати доходи та витрати на початковому етапі. Найважливіша складова проекту – правильний бізнес-план, що враховує сильні та слабкі сторони, що враховує потенційні ризики. Як скласти бізнес-план самостійно якщо у засновника немає економічної освіти, написати добрий бізнес-план складно, особливо у фінансовій частині. Але це можна спробувати зробити за допомогою онлайн-сервісів.

Програм для створення бізнес-плану для персонального комп'ютера зараз є безліч, але є кілька, які використовуються найчастіше: Project Expert, Business Plan PL, Альт-Інвест тощо.

Як уже було сказано, онлайн вид складання є зручним і вигідним, дозволяє зробити фінансові розрахунки на заданий проміжок часу (кілька місяців, рік або більше). Найчастіше використовуються такі послуги: openbusiness, intellect-nova.com , Bplans, Живий план, Бізнес-конструктор тощо.

Бізнес-план онлайн передбачає написання документа, до складу якого входить опис усіх категорій витрат і доходів, які можуть піти на створення майбутнього проекту та його реалізацію. Складання розрахунку важливо, як і виконавцю, метою якого є відкриття своєї справи, так і для передбачуваних інвесторів. Таке планування особливо важливе для створення цікавої та справді прибуткової справи. 

Тож в ході показового заняття викладач ознайомила студентів та на практиці продемонструвала роботу сервісу компанії "Інтелект Нова", який робить розрахунки по інвестуванню та бізнес плануванню - унікального калькулятора, який допомагає зрозуміти, з чого необхідно почати розрахунки, освоїти методику формування витрат і спрогнозувати можливість отримання бажаних доходів – Business Plan Online.


Студенти спеціальності 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність отримали практичний досвід складання та розрахунку бізнес-плану за допомогою онлайн-калькулятора, опанували основи роботи з сервісом, ознайомились з основними показниками калькулятора: CashFlow Чистий грошовий потік, E1 Дисконтований чистий грошовий потік (Е1), NPV Чистий приведений дохід, Pi Індекс прибутковості, IRR Внутрішня норма прибутковості,%, PP Період окупності.

Здобуті на занятті навички дадуть змогу здобувачам освіти грамотно скласти бізнес-план інтернет-магазину, врахувавши основні пункти: виклад основних ідей проекту; аналіз ринкової ситуації, рівня конкуренції;     схема маркетингових операцій, до яких належать просування та рекламні кампанії; основні статті прибутку; схема виробництва, в якому описується використовувані приміщення та обладнання; основні статті видатків на реалізацію ідеї; структура організації, із зазначенням необхідних фахівців.

Інтернет-торгівля швидко розростається і якщо раніше частка підприємців електронної комерції становила зовсім малу частину в економіці, то тепер вона перевищує всі можливі показники. Саме тому важливо грамотно підійти до планування та організації бізнесу, щоб скласти гідну конкуренцію на ринку.

Запропонована система отримання теоретичних знань та практичних навичок з використанням онлайн-калькулятора побудована таким чином, щоб майбутній фахівець міг швидко підрахувати ефективність і окупність бізнес ідеї інтернет-магазину.

Матеріал надано Ольгою ГАЛАЙДІДОЮ, викладачем дисципліни «Електронна комерція»

: