Search

Наші відомі випускники-агрономи

Наші відомі випускники-агрономи


Чи може бути не дуже престижною професія,
за допомогою якої годують світ?»


Одним з найважливіших спеціалістів у сфері сільського господарства є агроном. Наразі це одні з найбільш затребуваних фахівців на ринку праці. Агроном — це творча професія .

Агроном — фах, який вимагає ґрунтовних знань в цáрині фундаментальних та спеціальних наук. Справжні професіонали-агрономи мають бути підкованими у природничих науках (фізика, хімія, біологія), вміти розбиратися у видах ґрунтів, етапах росту і розвитку рослинних культур, принципах роботи сільськогосподарської техніки та бути готовими працювати в наукових установах та лабораторіях.

Вакансії агрономів є на підприємствах, які вирощують рослини, агрохолдингах, фермерських господарствах, теплично-парникових господарствах, розсадниках тощо. Також ці фахівці потрібні переробним і торговельним компаніям, що займаються сільгосппродукцією, засобами хімізації виробництва і науково-дослідним закладам, які спеціалізуються на селекції та розробці нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур.

Роботодавці хочуть бачити агронома з вищою освітою за фахом, досвідом роботи, порядного і відповідального, із знанням сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур, ринку біопрепаратів та мінеральних добрив, вільним володінням ПК, з посвідчення водія категорії «В». Деякі роботодавці не проти, щоб у кандидата був науковий ступінь.

Бути агрономом зараз – модно. Причин цього декілька.

Перша причина — попит на спеціалістів. Брак якісних кадрів агрономів — це велика проблема. Сьогодні важко знайти професійного агронома чи механізатора. Але ж робота агронома добре оплачувана і на неї є попит. Заробітні плати агрономів різняться в залежності від регіону, виду і розміру підприємства, а також професійного досвіду фахівців. Тому агроном може отримувати до 30 тис. грн на місяць.

Друга причина — агроном є гендерно незалежною професією. Все одно хто ти - чоловік чи жінка, аби добрий спеціаліст. Головне — знати свою роботу, любити землю, любити професію, яку ти обрав, і працювати з віддачею.

Третя причина — стрімкий розвиток автоматизації аграрної галузі сьогодні, що дає можливості для професійного розвитку. Сучасний агроном — це технологічно «підкований» фахівець.

Четверта причина — фізично активна професія. Бути агрономом -  це і просто щоденна справа, і покликання душі. Великі фізичні навантаження, ненормований робочий день, тривале перебування в полях з одного боку, а з іншого - праця на свіжому повітрі, задоволення від результатів роботи, відчуття того, що ти щоденно твориш чудо, даєш життя рослинам, які необхідні людям.

Пʼята причина — доступність навчання.  В Україні агрономів готують близько 30 університетів та майже 200 професійно-технічних закладів, в тому числі і наш Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж

імені Є. Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України».

За час функціонування навчального закладу (Заліщицька садівнича школа з 1898 рoку, Заліщицький сільськогосподарський технікум з 1939 року, Заліщицький радгосп-технікум з 1975 року, Заліщицький технікум Національного аграрного університету з 1997 року, Заліщицький державний аграрний коледж ім. Є.Храпливого Національного аграрного університету з 2001 року, зараз - ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України) підготовлено тисячі агрономів, які працювали і працюють за спеціальністю та на керівних посадах в аграрних підприємствах, стали керівниками державних установ, громадськими та державними діячами тощо.

Гордістю навчального закладу є випускники агрономічного відділення, які присвятили себе науці і зараз займаються науковими дослідженнями в сільському господарстві, впроваджують результати своєї роботи у виробництво, навчають та виховують нові покоління хліборобів.

З 1991 року 12 випускників стали кандидатами і докторами наук, досягли вагомих результатів у своїй діяльності.

Киверига Петро Михайлович

Кандидат сільськогосподарських наук, доктор наук з ґрунтознавства/родючості ґрунтів на агрономічному факультеті Державного Університету штату Айови.

Випускник агрономічного відділення Заліщицького радгоспу-технікуму 1991 року за спеціальністю «Плодоовочівництво».

Піковський Мирослав Йосипович

Доктор сільськогосподарських наук (2021р.), доцент кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна НУБіП. Випускник агрономічного відділення Заліщицького радгоспу-технікуму 1992 року за спеціальністю «Плодоовочівництво».

Черлінка Василь Романович 

Доктор біологічних наук, доцент кафедри агротехнологій та ґрунтознавства  Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Випускник агрономічного відділення Заліщицького радгоспу-технікуму 1993 року за спеціальністю «Агрохімія».

Сопівник Руслан Васильович

Доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри педагогіки НУБіП.

Випускник агрономічного відділення Заліщицького радгоспу-технікуму 1996 року за спеціальністю «Агрохімія».

Сопівник (Павлишин) Ірина Віталіївна

Доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП

Випускниця агрономічного відділення, Заліщицького радгоспу-технікуму 1997 року за спеціальністю «Агрохімія».

Павлюк Сергій Дмитрович

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю НУБіП.

Випускник агрономічного відділення Заліщицького технікуму НАУ 1998 року за спеціальністю «Агрохімія».

Андрусик Юрій Юрійович

Кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва НУБіП ім. проф. В. Л. Симиренка. Випускник агрономічного відділення Заліщицького технікуму НАУ 1999 року за спеціальністю «Плодоовочівництво».

Сеник Іван Іванович

Доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри агробіотехнологій Західноукраїнського національного університету. Випускник агрономічного відділення Заліщицького технікуму НАУ 2001 року за спеціальністю «Агрохімія і ґрунтознавство».

Богач Єгор Миколайович

Кандидат історичних наук із спеціальності 07.00.07 – історія науки й техніки. Старший викладач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики НУБіП.

Випускник агрономічного відділення ВСП НАУ «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» 2008 року за напрямом «Агрономія», спеціальність «Агрохімія і ґрунтознавство».

Гав`юк Петро Михайлович

Кандидат сільськогосподарських наук, головний агроном ТОВ «Укрзернопром-Іванків», Київська область.

Випускник агрономічного відділення Заліщицького технікуму НАУ 2001 року за спеціальністю «Плодоовочівництво».

Павлик Роман Мирославович

Кандидат сільськогосподарських наук,головний агроном Агропромхолдингу Астарта-Київ,м. Київ

Випускник агрономічного відділення Заліщицького державного аграрного коледжу ім. Є. Храпливого НАУ 2006 року за напрямом «Агрономія», спеціальність «Агрохімія і ґрунтознавство».

Ковальчук Дмитро Петрович

Кандидат сільськогосподарських наук

Торговий представник ТОВ «КВС-Україна в Київській області

Випускник агрономічного відділення Заліщицького державного аграрного коледжу ім. Є. Храпливого НАУ 2006 року за напрямом «Агрономія», спеціальність «Плодоовочівництво».

Відрадно, що всі вони підтримують тісні ділові і особисті контакти з викладачами, надають необхідну наукову, методичну підтримку колективу коледжу.


 В. Гагалюк, викладач агрохімії


Р.S. В наступній публікації – про відомих агрономів – виробничників, наших випускників.

: