Search

Студенти Заліщицького коледжу вивчають новітні технології

Студенти Заліщицького коледжу вивчають новітні технології

Навчальні екскурсії, як одна з форм проведення практичних занять в коледжі, відкривають можливості для збагачення знань студентів, ознайомлюють їх з передовим досвідом кращих сільськогосподарських підприємств. 

15.05.2023 р. в рамках тижня агрономічних дисциплін та присвяченого 125 річниці створення НУБіП, студенти 12 та 22 груп технологічного відділення разом з викладачами Андрусиком Р.В., Гагалюком В.В., Грицишин С.Ф., Радик А.В., Баштою І.С., Червоногріцькою О.А. завітали з екскурсійною поїздкою в фермерське господарство «Наддністрянське», яке знаходиться на території с.Іване-Золоте Чортківського району Тернопільської області,щоб показати студентам, майбутнім аграріям, приклад успішного господарювання.

Керівником даного господарства є Натуркач Ігор Ярославович, який разом з технологом господарства Гарвасюком Ярославом Івановичем провели змістовну екскурсію по плодовому саду та інших угіддях. Студенти дізналися про особливості  вирощування яблунь за  сучасною інтенсивною технологією на шпалері та з використанням краплинного зрошення.  

В господарстві в 2019 році закладено 33 га яблуні. Посадили також 3 га персика. Серед сортів яблуні – Ред Джона Принц, Фуджі, Голден Делішес, Гала, Джеромін.

Вода для зрошення використовується з штучного водосховища ємністю 15 тис. м3. Для підживлення застосовують систему краплинної фертигації, що означає внесення у ґрунт розчинених у воді добрив із поливною водою.

На площі, зайнятій овочевими культурами студенти мали можливість детально ознайомитись з технологією точної сівби помідорів, принципом роботи сучасної овочевої сівалки SIGMA.

Було цікаво також побачити роботу дощувальної машини «Zimmatic», що являє собою багатоопорний колісний трубопровід, обладнаний середньоструминними дощувальними насадками. Така дощувальна машина застосовується для зрошення зернових, кормових, технічних та овочевих культур, включаючи високостеблі.

Екскурсія не пройшла даремно. Студенти побачили успішний приклад реалізації своєї майбутньої професії, що заохочує до старанного навчання. 

     Роман АНДРУСИК, Ірина БАШТА, викладачі спецдисциплін

: