Search

Новітні технології в агрохімії та профорієнтаційна робота

Новітні технології в агрохімії та профорієнтаційна робота

19 травня в рамках тижня агрономічних та інженерних дисциплін викладачами Романом Андрусиком та Василем Гагалюком проведено спільне відкрите заняття в 22 та 22-С групах по навчальній практиці з агрохімії на виробництві на тему «Новітні технології в агрохімії».

У відкритому занятті взяли участь викладачі циклової комісії агрономічних та еколого-інженерних дисциплін Ірина Башта, Петро Коропецький, Ольга Червоногріцька .

Учасниками заняття стали також учні 9 класу комунальної установи «Гімназія с. Дзвиняч» Заліщицької міської ради на чолі з учителькою гімназії Семенюк О.Ф.

Перед студентами, учнями та викладачами виступив агроном-консультант західного регіону компанії «АгроЕксперт», доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри агробіотехнологій Західноукраїнського національного університету Іван Сеник

Виступ науковця було приурочено застосуванню новітніх технологій в аграрному виробництві, зокрема в агрохімії.

В умовах високої вартості мінеральних добрив, особливо азотних, актуальним є пошук ефективних шляхів їх використання, що забезпечить максимальну окупність внесених поживних речовин. Одним із варіантів вирішення цієї проблеми є правильне визначення норми внесення та диференційований розподіл мінеральних добрив по полю залежно від стану рослин.

Цього можна досягти використовуючи сучасні цифрові сервіси, зокрема від компанії Yara.

Іван Сеник продемонстрував учасникам заняття портативний прилад азотної експрес-діагностики Yara N-Tester, який допомагає швидко і легко виміряти рівень поглинання азоту культурою безпосередньо в полі.

N-Tester діє шляхом вимірювання вмісту хлорофілу в листках, пов'язаного з азотним станом рослини. Для проби досить помістити в затиск приладу лист рослини, щоб протягом двох секунд отримати дані про вміст хлорофілу. Тридцять послідовних вимірювань в полі дають середнє значення, яке використовується для визначення кількості азоту потрібного рослині. Прилад N-Tester калібрують в залежності від культури, стадії росту і сорту.

Зараз агрономи широко застосовують Atfarm — цифровий модульний інструмент у формі веб-застосунку  для моніторингу росту рослин, з функціями формування карт внесення добрив за змінною нормою (VRA) та аналізу потреби рослин в азоті, призначений для оптимізації використання азотних і органічних добрив.

AtFarm цифрове рішення для моніторингу розвитку сільськогосподарських культур та створення карт-завдань на диференційне внесення добрив.

Поєднання зазначених сервісів дозволяє оптимізувати азотне живлення зернових культур та розподілити мінеральні добрива диференційовано по полю залежно від стану рослин.

Рішення Atfarm має три основні функції:

- дистанційний контроль стану біомаси і виявлення стану рослин на будь-якій стадії росту, а також можливість ухвалення обґрунтованих рішень щодо підживлення азотом.

- отримання рекомендацій щодо азоту: аналіз ріпаку, зернових культур на ранніх стадіях росту фотографуванням рослин на смартфон в мобільному додатку Atfarm з наступним отриманням рекомендацій щодо азоту.

- аналіз  багатьох типів культур на пізніх стадіях росту за допомогою пристрою N-Tester у мобільному додатку Atfarm і N-Tester. Отримані рекомендації щодо азоту від N-Tester можна використовувати як основу для створення карт VRA.

Іван Сеник, випускник нашого коледжу, розповів учням дзвиняцької гімназії про свою наукову діяльність, роботу та роль сучасного агронома в забезпеченні України сільськогосподарською продукцією та закликав їх до вступу на навчання до коледжу для здобуття фаху агронома.

Викладачі коледжу проінформували майбутніх абітурієнтів про умови навчання в коледжі, базу практичної підготовки студентів-агрономів, перспективи продовження навчання після закінчення коледжу та працевлаштування молодих спеціалістів. Окремо слід відзначити, що випускники гімназії щороку поповнюють лави студентів нашого навчального закладу, проявляють себе добрими студентами, активними учасниками студентського життя в коледжі.

Від імені дирекції коледжу виражаємо вдячність педагогічному колективу та директорці комунальної установи «Гімназія с. Дзвиняч» Заліщицької міської ради Любові Гагалюк за плідну співпрацю.

Роман Андрусик, зав. технологічним

відділенням коледжу,

Василь Гагалюк, викладач агрохімічних дисциплін

: