Search

Завершено тиждень агрономічних дисциплін

Завершено тиждень агрономічних дисциплін

З 15 по 19 травня 2023р. в ВСП Заліщицький ФК імені Є. Храпливого проходив Тиждень агрономічних дисциплін, приурочений 125 річниці створення НУБіП України.

В рамках тижня було проведено цілий ряд різнопланових заходів з метою активізації роботи викладачів та студентів, розвитку пізнавальної діяльності здобувачів освіти, формування їх інтересу до обраної спеціальності.

Тематичні відеопрезентації та відеоекскурсію по колекційно-дослідних та демонстраційних ділянках, навчальних лабораторіях коледжу провела викладач Галина Фреяк.

Викладачами Романом Андрусиком та Іриною Баштою за участі викладачів агрономічних дисциплін та студентів проведено екскурсійну поїздку в фермерське господарство «Наддністрянське», яке знаходиться на території с.Іване-Золоте Чортківського району Тернопільської області,щоб показати студентам, майбутнім аграріям, приклад успішного господарювання. Було цікаво ознайомитись з особливостями  вирощування яблунь, персика за  сучасною інтенсивною технологією на шпалері та з використанням краплинного зрошення, технологією точної сівби помідорів та принципом роботи сучасної овочевої сівалки SIGMA, побачити роботу дощувальної машини «Zimmatic», що являє собою багатоопорний колісний трубопровід і може застосовуватись для зрошення зернових, кормових, технічних та овочевих культур, включаючи високостеблі.

Організовано онлайн вікторину «Цікава агрономія», до участі в якій залучено учнів загальноосвітніх шкіл. Вікторина ще триває, по її завершенні будуть визначені та нагороджені переможці.

Проведення виховної години на актуальну для сьогодення тему «Екологічні проблеми України, викликані військовими діями росії» організував викладач Володимир Глова. Студенти ознайомились з тим, як війна впливає на екологію, який стан екологічної ситуації в Україні на даний час та якими є екологічні збитки України від військової агресії росії.

За сприяння викладачів Романа Андрусика та Павла Андрусика. в рамках тижня агрономічних дисциплін відбулась також зустріч студентів та викладачів з працівником агрохолдингу Контінентал Фармерз Груп, нашим випускником, Ростиславом Сеником., який розповів про сучасні тенденції та напрями вирощування сільськогосподарських культур за новітніми технологіями. Студенти розглянули прилади та інструменти, які входять до складу «рюкзака агронома», ознайомились з основними етапами роботи агронома, особливостями системи точного землеробства, використанням дронів для оперативного визначення стану посівів, їх пошкоджень, виявлення тих чи інших недоліків, пошуку шляхів їх усунення.

Ростислав Іванович у презентаціях також продемонстрував роботу сучасної комп'ютеризованої сільськогосподарської техніки: сівалок, комбайнів, оприскувачів, що працюють по карті завдань тощо. Розповів він і про перспективний напрямок – біологізацію землеробства стосовно покращення поживного режиму грунту, боротьби з хворобами, шкідниками.

Заняття з навчальної практики по агрохімії в 22 та 22 С групах на території навчально-виробничого господарства коледжу провели викладачі Василь Гагалюк та Роман Андрусик. Тема заняття - «Новітні технології в агрохімії», а представив присутнім дані технології запрошений для участі в занятті Іван Сеник.,доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри агробіотехнології Західноукраїнського національного університету. Присутні студенти, викладачі циклової комісії, а також залучені з профорієнтаційною метою учні Комунальної установи «Гімназія с. Дзвиняч», мали змогу ознайомитись з особливостями застосування N-тестера - портативного приладу для визначення забезпеченості зернових культур азотом. Іван Іванович наочно продемонстрував присутнім використання супутникового моніторингу і комп'ютерного програмного забезпечення контролю за станом посівів сільськогосподарських культур.

Організований викладачами агрономічних дисциплін конкурс «Кращий агроном-технолог», проведений між студентами 32 та 32 С груп, дав змогу здобувачам освіти активізувати свої знання та вміння, отримані при вивченні різних спецдисциплін.

Розділені на команди, вони виконували завдання та вирішували виробничі ситуації, пов'язані з забур'яненістю посівів, боротьбою з шкідниками і хворобами с.- г. культур, удобренням рослин, обробітком грунту. Переможцями стала команда 32 групи, очолювана Мисевичем Василем у складі Гутман Вікторії, Максимчук Надії, Джумак Іванни та Гарап'як Вікторії.

Підводячи підсумок проведеного тижня агрономічних дисциплін, хочеться відзначити злагоджену роботу як викладачів, так і студентів. Здобувачі освіти за спеціальністю «Агрономія» ще раз впевнились, що недаремно обрали даний фах, який має в перспективі велике майбутнє, а висококваліфіковані спеціалісти даного профілю надзвичайно затребувані на ринку праці.

Ірина Башта, голова циклової комісії

агрономічних та еколого-інженерних

дисциплін

: