Search

«Проблеми модернізації аграрної галузі»

В секціях науково-практичної конференції

«Проблеми модернізації аграрної галузі»

Науково-дослідна та пошукова робота є продовженням і поглибленням навчального процесу, вона пов'язана з збагаченням запасу знань по певних питаннях, поняттях, процесах, технологіях тощо.

Ця діяльність спонукає викладачів і студентів до самоосвіти, формує потребу саморозвитку.

В нашому навчальному закладі створені всі умови і можливості займатись дослідною та пошуковою роботою викладачам і студентам, поле діяльності досить широке - це і на практичних заняттях, і в предметних гуртках, і під час навчальних практик або самостійного поглибленого вивчення тих чи інших цікавих актуальних питань та проблем сьогодення.

В програмі засідання секції «Проблеми модернізації аграрної галузі» міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні питання розвитку освіти, науки, виробництва в сучасному соціокультурному просторі», приуроченої 125-річчю НУБіП України, 125-ї річниці заснування нашого коледжу та 125-річчю від Дня народження Є.Храпливого - виступи студентів та викладачів з різними темами за результатами науково-дослідної та пошукової роботи.

З доповіддю на тему «Можливості та проблеми застосування нетрадиційних видів органічних добрив в агропромислових підприємствах Заліщицької ОТГ» виступив викладач коледжу Гагалюк В.В. Висвітлено ефективність застосування для удобрення грунту соломи, сидератів, компостів, мульчі як альтернативних видів органіки за дефіциту перегною.

Студент 12 групи Ігор Стецюк виступив з темою «З досвіду вирощування полуниці та малини в ОСГ Стецюка Якова» (науковий керівник - викладачколеджу Глова В.С.). Метою дослідження було визначити оптимальне розміщення саджанців та оптимальну технологію вирощування полуниці сорту Сирія та малини сорту Глен Емпл.

Викладач коледжу Червоногріцька О.А. висвітлила результати наукового дослідження за темою «Сортовипробування гібридів помідорів у закритому грунті». В основу дослідження було покладено підтвердження сортових показників, таких як поява сходів, кількість листків на період посадки, початок цвітіння, висота рослин, перший та останній збір урожаю, маса плоду, тривалість вегетаційного періоду, стійкість до хвороб, урожайність.

Студент 22-С групи Микола Подолян виступив з доповіддю на тему «Вплив засобів захисту рослин на кількість і якість столових буряків» (науковий керівник - викладач коледжу Коропецький П.М.). Наголошено на тому, що в останні роки сільськогосподарське виробництво поступово переходить на органічне землеробство, тобто вирощування сільськогосподарських культур без використання хімічних препаратів. Основними засобами захисту рослин є біологічні препарати, які активно борються з шкідливими організмами.

Результати наукового дослідження на тему «Вплив позакореневого підживлення на урожайність огірків у закритому грунті» проаналізував у своїй доповіді викладач Коропецький П.М. Зроблено акцент на тому, що позакореневе підживлення – це своєрідна «швидка допомога» для зелених насаджень.  Аналіз досліджень показує, що використання позакореневого підживлення при вирощуванні овочів у закритому ґрунті має позитивний сплив на кількість і якість продукції.

Студентка 14- О групи Аліна Радик виступила з доповіддю на тему «Роль зелених насаджень в підтриманні екологічної рівноваги урбанізованих територій» (науковий керівник – викладач коледжу Радик А.В.). Визначена роль зелених насаджень як основного чинника з поліпшення екологічної ситуації урбанізованих територій. Охарактеризовані основні функції зелених рослин як невід'ємної складової міського середовища. Наведений перелік найбільш придатних деревних порід для озеленення міст.

З доповіддю на тему «Концепція стресу в рослин» виступив студент 22 групи Денис Андрусик (науковий керівник – викладач коледжу Андрусик Р.В.).

Розкрито деякі аспекти впливу стресорів на рослинний організм. Проаналізовано причини та ознаки стресових реакцій рослин.

Петро Більський, студент 42 групи, виступив з темою «Вплив технологій виробництва на якість продуктів харчування» (науковий керівник – викладач коледжу Фреяк Г.Б.). У своїй доповіді він наголосив, що проходять якісні зміни у вирощуванні, зберіганні та переробці сільськогосподарської сировини в аграрному секторі. Удосконалюються і застосовуються високотехнологічні процеси для отримання екологічної продукції.

З приємною місією для відзначення студентів – переможців олімпіад з ряду навчальних дисциплін, що проводились у коледжі та на освітніх платформах, на секційне засідання завітали директор коледжу Павлюк Б.С. та заступник директора з навчальної роботи Сопилюк М.В. Грамоти за призові місця по результатах олімпіад були вручені студентам 22 групи Денису Андрусику, Петру Дубцю, Василю Рудевичу, Івану Надачковському.

При підведенні підсумків секційного засідання було відмічено змістовність та актуальність доповідей, висловлено слова вдячності всім його учасникам та сподівання щодо активізації гурткової, науково-дослідної та пошукової роботи. Адже ця діяльність спонукає викладачів і студентів до самоосвіти, формує потребу самовдосконалення.

     Ірина БАШТА, модератор секції

: