Search

Бути патріотом, знати історію своєї країни

Бути патріотом, знати історію своєї країни

Історія – це свідок часу, учителька життя

Цицерон

Сьогодні Україна переживає найважчі випробування за весь період незалежності. Повномасштабна війна, яку розпочала росія, спрямована насамперед проти української державності та має виразні риси геноциду українського народу. Складовою цього геноциду є намагання путінського режиму знищити українців як політичну націю, зруйнувати не тільки українські міста і села, але й українську історичну пам'ять та національну самосвідомість. Тому, в умовах протистояння агресивній антиукраїнській пропаганді, особливе значення має збереження та розвиток української історичної освіти та подальше формування в української молоді патріотизму, усвідомлення загальнолюдських цінностей. При цьому українська історична освіти має послідовно продовжувати формування в здобувачів освіти патріотизму та розуміння єдності України та українського народу з Європою та європейськими демократичними цінностями.

У IV семестрі другокурсники коледжу усіх спеціальностей вивчають історію України за ОПП (освітньо-професійною програмою), яка передбачає вивчення історичного періоду від найдавніших часів і до сьогодення. Завершується вивчення дисципліни складанням семестрового екзамену.

Іспит дає змогу визначити рівень сформованості історичних знань студентів, вміння встановлювати причинно-наслідкові зв'язки між подіями, явищами і процесами, діяльністю людей та її результатами в часі (хронологічна компетентність); вміння орієнтуватися в соціально-історичному просторі, виявляти взаємозалежність розвитку суспільства, господарства, культури і навколишнього природного середовища (просторова компетентність); рівень критичного мислення, вміння працювати з різними джерелами інформації та формулювати історично-обґрунтовані висновки (інформаційна компетентність); розуміння множинності трактувань минулого і сучасного та співставлення їх інтерпретації (логічна компетентність). Здобувач освіти повинен усвідомлювати власну гідність, реалізовувати власні права і свободи, поважати права і гідність інших осіб, виявляти толерантність, протидіяти проявам дискримінації (аксіологічна компетентність).

Вітаємо студентів-другокурсників з успішним складанням іспиту з історії України та бажаємо мирних та наповнених яскравими переможними подіями літніх канікул!

Галина ПЕТРІВ, викладач коледжу

: