Search

Співпраці – новий імпульс!

Співпраці – новий імпульс!

Садівництво в Україні стабільно розвивається і є однією з провідних галузей сільського господарства.

На нові технології вирощування плодів переходять як потужні спеціалізовані підприємства, так і невеликі фермерські господарства,. Ринок насичується продукцією, садівники все більше звертають увагу на впровадження інновацій, котрі дають можливість отримати високі врожаї якісної, екологічно чистої та конкурентоспроможної продукції.

У зв'язку з цим одним із головних завдань, що постає перед вищою школою в сучасних умовах, є забезпечення якісної практичної підготовки студентів-аграрників, адаптованої до вимог сьогодення.

Саме на таких засадах організовують свою роботу викладачі щодо підготовки майбутніх фахівців технологічного відділення ВСП «Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України». Для студентів проводяться екскурсії в сади нового типу і одночасно в навчальний заклад запрошуються наукові працівники Придністровської дослідної станції садівництва, керівники господарств «Мрія», «Топаз» Чортківського р-ну Тернопільської обл., фермерського господарства «МАКОСАД», «Яніс» Чернівецької обл.

В приватному господарстві «Яніс», яке знаходиться на Буковині керівником є Анатолій Чорний , який минулої п'ятниці завітав до нашого навчального закладу для обговорення подальшої співпраці. Він розповів про сучасні технології вирощування високих урожаїв фруктів. Ознайомився з матеріально-технічною базою, навчально-дослідним господарством, оглянув молодий сад.

Площа саду у господарстві «Яніс» займає понад 200 га. В ньому вирощують яблуні, груші та персики. Форму крони має Бі-Баум на вегетаційній підщепі М-9. Схеми садіння дерев 3,5×1,20м. під час формування дотримуються V симетрії у кроні дерева. 50 таких саджанців керівник «Яніс» подарував коледжу.

Колектив коледжу висловлює сподівання на подальше продовження плідної співпраці з вищеназваними господарствами.

Стефанія ГРИЦИШИН, викладач плодівництва коледжу

: