Search

Пізнаємо себе, свій рід, свій край, свій народ, свою землю…

Тиждень історії

Пізнаємо себе, свій рід, свій край, свій народ, свою землю…

Оповідайте про це синам вашим,

А ваші сини - своїм дітям,

А Їхні сини – поколінню наступному.

Книга пророка Йоіла 1:3

Край, в якому ми живемо, особливий - історія його повчальна, причетна до всіх подій, що відбувалися на землі українській. Історія рідного краю береже багато таємниць, дає цінний матеріал для виховання молоді, для роздумів про майбутнє, поповнює тонким життєдайним струмом наші душі. Щоб мати майбутнє, треба звертатися до людської пам'яті – до тієї народної криниці, яка напуває нас неоціненним скарбом минулого. Час досить жорстокий. Іноді він замітає все, присипає попелом, зафарбовує події в інші кольори до непізнаванності. Наше завдання – не дати зруйнувати часу те, що є надбанням наших дідів-прадідів, не дати перерватися золотій нитці життя. Саме з такою метою у ВСП Заліщицький фаховий коледж ім. Є.Храпливого НУБіП України проводиться тиждень історії, присвячений 125-ій річниці заснування навчального закладу.

В рамках цього заходу 30 серпня у читальній залі коледжу відбулося заняття - зустріч із Михайлом Сопилюком, заступником директора коледжу з навчальної роботи, знаним у нашому Наддністрянському краї істориком, автором книг про наш навчальний заклад, про Заліщики від найдавніших часів і до сьогодення, про пам'ятні події і про людей – творців історії.

З короткою біографічною довідкою перед студентами виступила Наталія Гнатяк, в.о. завідувачки бібліотеки. А далі стежками своєї творчості першокурсників та другокурсників повів автор захоплюючих досліджень з історії рідного краю.

Михайло Васильович розповів, що перше літературно – художнє видання «Від садівничої школи – до агроколеджу. Нарис історії розвитку навчального закладу» побачило світ 2004 року. Співавтори – викладачі агроколеджу Юрій Війтик та Ігор Книш.

У 2010 році вийшла з друку друга книга «На переломі століть… Становлення і розвиток фахового навчального закладу в Заліщиках у контексті суспільно-історичного розвитку краю».

Друге видання цієї книги («На переломі століть…»), доповнене багатьма новими матеріалами. В ньому ширше розкрито період створення та становлення садівничої школи, висвітлено життя Заліщик в описуваний період. Ця книга вийшла з друку 2013 року і є своєрідним літописом одного з найстаріших аграрних навчальних закладів України, який цьогоріч відзначає своє 125-річчя. Знаково, що книга розійшлася в 15 країн світу, бо така географія перебування наших випускників.

У листопаді 2014 року у видавництві «Тернограф» вийшла з друку книга

« Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках. Передісторія 150-ліття служіння». Це видання приурочене 25-ій річниці виходу Української Греко-Католицької церкви з підпілля. Книга розкриває основні сторінки історії становлення і розвитку храму від давніх часів до наших днів.

Особливої уваги заслуговує двотомне видання «Заліщики: роки, події, люди», яке з цікавістю читають у тридцяти країнах світу.

Книги «Степан Слободян – провідник ОУН Карпатського краю», «Дорогою правди» розповідають про постаті, якими гордилася, гордиться і буде гордитися наша маленька Батьківщина.

Найновішим доробком Сопилюка М.В є книга «Становлення міста Заліщики в середині ХVІІІ століття» (за матеріалами Головного Архіву Актів Давніх у Варшаві) М. В. Сопилюк, М. М. Бачинський. – Тернопіль: Терно-граф, 2020

У цьому виданні, на основі дослідження документів Головного Архіву Актів Давніх у Варшаві та опублікованих джерел і наукової літератури, описано діяльність із розбудови та становлення міста Заліщики в 1750-1769 рр. у контексті суспільно-політичних явищ цього періоду. Зроблено спробу розкрити провідну роль українського населення міста, села Старі Заліщики та навколишніх населених пунктів у соціально-економічному розвитку краю і висвітлено особливості суспільних процесів та господарської діяльності в середині ХVІІІ століття.

Слухаючи Михайла Васильовича, молодь зрозуміла, що прочитання його книг для них рівносильне переглядові вмісту історико-духовної скрині прожитих літ, щемливому дотикові до імен та діянь знакових людей нашого рідного краю, навчального закладу, який мав різні назви впродовж років, але завжди гідно виконував свою виховну і навчальну місії. Тому і виникло у студентів багато запитань до автора - і про особисті уподобання, і про ситуацію в державі, і про плани на майбутнє. А плани, до речі, є: Михайло Васильович працює над двома новими книгами – про Заліщанщину у роки війни 1941-1945рр. та про січових стрільців Заліщицького краю.

На завершення заняття-зустрічі викладачка історії Марія Олійник подякувала Михайлу Васильовичу за цікаву подорож сторінками його історичних досліджень і побажала, щоб його праця і надалі була поцінованою і потрібною людям. Нових історичних знахідок, натхнення, здоров'я і благополуччя !

Сподіваємось, що глибоко в юні душі запали слова Михайла Васильовича: «Хочу збудити у вас бажання спочатку дослідити історію своєї родини, а потім пізнавати свій край, свій народ, свою землю – і ви побачите шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриваються ваші здібності. Пам'ятайте: совість, знання, освіта і праця людину звеличують!»

Марія ОЛІЙНИК, викладачка історії

Наталія ГНАТЯК, в.о. завідувачки бібліотеки

: