Search

Запрошуємо до участі у вікторині!

Тиждень української мови та літератури

Запрошуємо до участі у вікторині!

В Україні 27 жовтня -  День української писемності та мови, свято розвитку Державної мови. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Визначна дата започаткована 1997 року, коли був виданий відповідний Указ Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови  в консолідації українського суспільства.

Саме у ці святкові дні, з 23 по 27 жовтня, у ВСП Заліщицький фаховий коледж ім. Є.Храпливого НУБіП України відбуватиметься Тиждень української мови та літератури. Головна мета тематичного тижня – заохочення студентів вчити рідну мову та літературу, цікавитись їх історією й розвивати навики, пов'язані з ними.

Згідно з останніми даними, носіями української мови є 40-45 мільйонів людей, більшість з яких мешкають на території України. Поширена наша мова також у Білорусі, Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, Казахстані, Аргентині, Бразилії, Великій Британії, Канаді, США та інших країнах, де проживають українці. Вона входить до 30 найпоширеніших мов світу. Українська мова та українці пройшли через періоди гонінь та придушення з боку країн, до складу яких входили території України. З проголошенням незалежності нашої країни українська мова отримала статус державної.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну побільшало українців, які розмовляють українською мовою вдома. Крім того, жителі нашої країни суттєво знизили споживання російськомовного контенту, більшість взагалі перестала дивитися російські серіали та слухати російську музику.

Історія нашої мови пам'ятає багато трагічних сторінок, але зараз позиції української мови набагато міцніші.

 

Перевірити свої знання з української мови чи дізнатися про нові для себе факти запрошуємо як студентів коледжу, так і учнів шкіл, ставши учасниками вікторини «Спілкуйся, пиши, думай українською» за покликанням

https://docs.google.com/forms/d/1TNut516hGGy_iusT12ORoPLpVjpVzprHoXc5ZdmZ3iI/edit. Відповіді надсилайте до 28 жовтня 2023 року.

Викладачі української мови та літератури

: