Search

Слово насущне, як хліб святий

Тиждень української мови та літератури

Слово насущне, як хліб святий

У ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого» НУБіП України триває Тиждень української мови та літератури. У вівторок, 24 жовтня 2023 року , студенти вкотре занурились у щедроти рідної мови, ставши учасниками інформаційно - просвітницької години «Слово насущне, як хліб святий».

ЇЇ підготували та провели студенти 11 групи під керівництвом викладача української мови та літератури Віра Гойман та завідувачки бібліотекою Наталія Гнатяк Корисною була інформація про День української писемності та мови, історію його виникнення, про яку розповіла Віра Іванівна зацікавив молодь і відеоролик з фактами , які свідчать про багатство нашої мови, продемонстрований Наталією Олексіївною.

Велична та прекрасна українська мова. Нею передаються найтонші відтінки думок і почуттів. Слухаючи мову щодня, ми часто не вдумуємося в її особливості, сприймаємо слова як щось звичайне, само собою зрозуміле. А тим часом мова - одне з чудес, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. У нашій мові є чимало захоплюючого і дивовижного. Безліч, на перший погляд, буденних слів ховає в собі якусь таємницю. Кожне вживане нами слово має свою долю, свою історію.

Саме це прагнули показати учасники віршованого флешмобу «Ви знаєте…А слово,,,», декламуючи поезії про найважливіші слова в нашому житті: ХЛІБ, ДУША, СОНЦЕ, ДИВО, ПАРОСТОК, СЕРЦЕ, ЗЕРНО, ІСТОРІЯ та інші. Паралельно цими словами квітчався коровай, бо слово насущне, як хліб святий.

Під час інформаційно - просвітницької години мали змогу проявити себе і студенти-слухачі, вказуючи правильні відповіді на загадки про тих, «хто життя присвятив тому, щоб мови права захищати».

А на завершення лунала мелодія «Ой, у лузі червона калина» і звучали слова :

Наша мова – світла і пречиста,

Мов калини цвіт,

Прикрашає рідних слів намисто

Український рід!

А ми нашу українську мову

Збережемо,

І нащадкам нашу калинову,

Гей-гей, та й передамо

Сиві і малі!

Захищаймо нашу мову

 

Колискову, ніжну, материнську,

Кращу на землі!

Тому з впевненістю кажемо: «Вистраждана слізьми нескореного народу, пошрамована ворожими списами, але непереможна, вільна й незламна наша рідна Україна вистоїть, бо має такий потужний, унікальний, співучий і мелодійний код, який об'єднує націю, соборує всіх нас, дає життєдайну силу, напуває соками правди й любові молоді українські пагони… Це наша рідна українська мова!».

 

Віра ГОЙМАН, викладачка філологічних дисциплін,

Наталія ГНАТЯК, завідувачка ббліотекою

: