Search

Предметний Тиждень завершено

Предметний Тиждень завершено

Ми – українці, з роду і до роду,

Ми вільні люди – в діях і думках,

Бо словом рідним вириваємо свободу,

Малюємо і пишем серцем переможний шлях!,-

саме під таким гаслом у ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України» традиційно відбувся Тиждень української мови та літератури, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу цьогоріч відзначали 27 жовтня. Найрізноманітніші заходи, завдяки яким студенти мали змогу поринути у багатющий світ краси і принад рідної української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, полонили увагу всіх упродовж тижня. Це і виставка книг, газетно - журнальних публікацій «Із чорнобривців сплетена душа моєї мови…», і тематичний випуск часопису «Коріння і крона», і перегляд мультимедійних презентацій «Без мови – немає держави» , і екскурсія « Літературними стежками Заліщик», і проведення І етапу Міжнародного конкурсу з української мови ім. Петра Яцика.

Справжні українці, шанувальники мови, знавці рідного слова продемонстрували власні знання та вміння під час змагання у мовознавчій вікторині «Спілкуйся, пиши, думай українською» для студентів коледжу та учнів шкіл. У ній взяли участь здобувачі освіти Котівської, Синьківської, Товстенської, Добрівлянської, Шманківської гімназій та шкіл Тернопільської області, студенти коледжу і ,навіть, пенсіонерка Гоянюк Христина Ярославівна. Щиро вдячні всім учасникам вікторини, їнім учителям та бажаємо подальших успіхів у вивченні рідної мови!

Інформаційно- просвітницька година «Слово насущне, як хліб святий…» та флешмоб «Я подолаю тебе, враже, рідним словом» формували в учасників цих заходів почуття любові до своєї Батьківщини, дбайливе ставлення до рідної мови, культури, традицій.

Завершився предметний тиждень долученням студентського загалу, частини викладачів та працівників коледжу до написання Всеукраїнського диктанту національної єдності, який мав назву «Дороги України ». Написання радіодиктанту - це не якась ознака часу, мода або тренд. Це можливість пересвідчитись у своїх знаннях, у своєму розумінні української мови, ну і звичайно, підтримати дух, настрій і загальнонаціональну традицію.

Саме сьогодні, в нелегкий час для нашої держави, а особливо для її мови проведені заходи є важливими і особливо актуальними. Із покоління в покоління, в часи розладу та піднесення, наші предки передавали нам скарб – рідну мову. Народ плекав її у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

Дякуємо усім, хто стоїть на захисті нашої Батьківщини, боронячи рідну країну від ворога! 

Мирної України нам усім, злагоди та щасливого майбутнього! Хай міцніє і процвітає наша держава, бо ми - непереможні!

 

Віра ГОЙМАН, Ірина САГАЙДАК, Ольга ЮРІЙЧУК, викладачі філологічних дисциплін

: