Search

Налагоджуємо співпрацю з німецькими фаховими закладами

Налагоджуємо співпрацю з німецькими фаховими закладами

З 23 по 30 листопада 2023 року в університеті прикладних наук Вайєнштефан – Тріздорф (HSWT) у Німеччині було проведено семінар для викладачів коледжів України «Збір даних. Розрахунок маржинального доходу» в рамках проєкту HSWT «Підтримка українських коледжів: Збір даних», в якому взяли участь і викладачі ВСП Заліщицький фаховий коледж імені Є.Храпливого НУБіП України Борис Павлюк, Ольга Завінська, Ольга Киверига.

Професор університету прикладних наук Вайєнштефан – Тріздорф (HSWT) та координатор проєкту Ральф Шлаудерер презентував діяльність університету та звернув увагу на важливість практичного навчання при підготовці фахівців.

У своєму виступі директор Вищої сільськогосподарської школи Тріздорфського сільськогосподарського технікуму пан Фріц Гронауер – Веддіге познайомив учасників семінару з системою фахової аграрної освіти в Баварії та провів екскурсію аудиторіями навчального закладу. Також з паном Гронауером-Веддіге відбулась робоча зустріч, під час якої обговорювались питання майбутньої співпраці.

Представникам українських коледжів випала нагода відвідати Міністерство науки і мистецтва Баварії в Мюнхені. Заступник Міністра висловив велику підтримку Україні та надію на налагоджування тісних зв'язків з українськими навчальними закладами після перемоги.

Програма семінару передбачала виїзд учасників на сімейне фермерське господарство пана Шнайдера, яке займається вирощуванням м'ясних порід свиней зі збору даних для розрахунку маржинального доходу. Аналіз зібраних даних підсумував разом з учасниками науковий співробітник університету Вадим Петренко.

Одним із сучасних підходів ведення дискусії в групах було проведено World Café, під час якого обговорювались проблемні питання щодо збору даних на виробничих підприємствах.

Незабутніми були екскурсії по визначних місцях міст Мюнхен і Нюрнберг.

Висловлюємо щиру подяку організаторам проєкту: професору Ральфу Шлаудереру, Людмилі Камзін, Вадиму Петренку та Ользі Тригубець! Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю та бажаємо всім міцного здоров'я, миру та нових, цікавих проєктів.

Борис ПАВЛЮК,

Ольга ЗАВІНСЬКА,

Ольга КИВЕРИГА,

учасники семінару

: