Search

Платіжна безпека молодого покоління

ПЛАТІЖНА БЕЗПЕКА МОЛОДОГО ПОКОЛІННЯ


6 лютого 2024 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day).

З цієї нагоди центр фінансових знань ТАЛАН провів освітній захід, з метою нагадати, наскільки важливо зберігати в безпеці свої особисті дані та фінанси у світі сучасних технологій.

Організатори ознайомили з матеріалами на тему платіжної безпеки, розробленими експертами Національного банку України в межах Всеукраїнської інформаційної кампанії з протидії платіжному шахрайству #ШахрайГудбай.

 

Це чудова можливість поділитися важливою інформацією зі студентами та допомогти їм стати відповідальними користувачами Інтернету.

Метою заняття було ознайомити із основними правилами платіжної безпеки, як вберегтися від випадків шахрайства, поліпшити обізнаність про кібергігієну, платіжну безпеку та сформувати культуру безпечної поведінки у віртуальному просторі. 

Участь у такому пізнавальному заході взяли студенти 34-ОС групи ВСП Заліщицький ФК імені Є. Храпливого НУБіП України. Здобувачі освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування прослухали лекцію про важливість дотримання правил безпеки платежів та розрахунків в Інтернеті.

Багато хто думає, що безпека в Інтернеті – це ілюзія, і бути захищеним зараз неможливо, адже веб-сайти збирають конфіденційну інформацію так тонко, що ми навіть не знаємо що саме їм відомо. Це, можливо, й так, але ця невпевненість – ще одна причина, щоб зберегти свою приватність та уникнути витоку персональних даних в Інтернет.

Чому саме бухгалтерські системи найчастіше стають мішенню для кіберзлочинців, які види кіберзагроз існують для бухгалтерів, як захистити інформацію та що робити, якщо кібератака вже сталась — розбирали на даному заході.

Бухгалтери мають доступ до цінної корпоративної інформації, тому часто стають жертвами кіберзлочинців. Лише у жовтні 2023 року в Україні сталося щонайменше чотири хвилі кібератак на бухгалтерів. Злочинці намагались отримати доступ до бухгалтерських систем через розсилку електронних листів зі шкідливими файлами. Більша частина важливих даних про бізнес проходить через співробітників бухгалтерії. Бухгалтери мають доступ до такої важливої облікової та конфіденційної інформації, як банківські реквізити, фінансові звіти, номери соціального страхування співробітників, заробітна плата, дані підрядників тощо. Якщо ця інформація потрапить до рук злочинців, це може призвести не тільки до фінансових втрат, але й репутаційних — до втрати довіри клієнтів або навіть юридичних наслідків.

Бухгалтери мають розуміти, що їхня робота з даними є привабливою мішенню для кіберзлочинців. Тому мають дотримуватись основних правил кібербезпеки та знати, як діяти під час кібератаки. Навіть якщо робота бухгалтера рутинна і стосується лише банківських рахунків та звітів, кіберзлочинність постійно розвивається. Варто навчатись і весь час бути у курсі, як змінюються технології та кіберзагрозі. Саме навчання допоможе залишатись цінним фахівцем, який вміє захистити облікову інформацію та може допомогти уникнути фінансових втрат на підприємстві.


Уляна ВИЗНЮК, викладач економічних дисциплін

: