Search

Використання інтернет-мемів на заняттях англійської та німецької мов

Використання інтернет-мемів на заняттях англійської та німецької мов

Сучасні викладачі повинні завжди бути креативні щодо вибору ефективних навчальних прийомів та засобів навчання для максимального досягнення цілей як кожного окремого заняття, так і курсу предмета чи дисципліни в цілому. Долаючи на своєму шляху низку труднощів, пов'язаних зі зниженням, а подекуди і зовсім відсутністю у здобувачів освіти мотивації до навчання, перед системою освіти загалом та викладачами іноземних мов зокрема стоїть невідкладне завдання пошуку і розробки нових ідей, щоб забезпечити якісний навчальний процес із використанням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій.

Одним із сучасних освітніх трендів, який розглядається як ефективне та креативне доповнення заняття, є інтернет-мем. Це будь-яка дотепна коротка інформація (фраза, зображення, звукоряд, відео) іронічного характеру, яка відтворює певне ставлення до подій чи обставин і швидко поширюється в Інтернеті від людини до людини. Найпопулярнішими є меми у форматі зображення із влучним жартівливим текстовим поясненням.

Використання інтернет-мемів для навчання іноземних мов з одного боку, модернізує сучасну систему освіти, а з іншого – відповідає психологічним особливостям нового покоління з кліповим мисленням, для якого характерні: здатність швидко переключатися між відмінними смисловими фрагментами; висока швидкість обробки інформації; переважання сприйняття інформації у графічному вигляді, водночас непристосованість до сприйняття лінійної, однорідної інформації, в тому числі довгих книжкових текстів.

Сьогодні досить складно уявити собі комунікацію без інтернет-мемів, особливо в середовищі молоді. Меми стали невіддільною частиною повсякденного спілкування. На сьогоднішній день меми є одним із найпопулярніших видів розважального контенту в Інтернеті, сучасна молодь щодня стикається з мемами в соціальних мережах і месенджерах, а отже, їх можна цілком успішно інтегрувати в освітній процес.

Будь-яка іноземна мова - це не лише правила та вправи, це величезна культура і спосіб життя багатьох людей. Сучасні інтернет-меми - це реакція на наукові відкриття, спортивні досягнення ,на важливі події в світі спорту, політики, шоу- бізнесу. Вони інтерпретують події  і допомагають бути обізнаними з новинами. А отже це чудова можливість для викладача використовувати автентичні матеріали з «живою» мовою.  

Меми можна використовувати на початку заняття як розминкудля налаштування до сприйняття іншомовної інформації, при вивченні конкретної лексики з теми чи граматичного матеріалу, а також інколи просто розрядити обстановку під час заняття, як проміжний етап між зміною діяльностей, для відпочинку. Також картинки з дотепними парадоксальними підписами допомагають розвивати критичне мислення й аналітичні здібності, емоційний інтелект, оскільки вони не несуть точної інформації, а навпаки - своєю провокативністю спонукають здобувачів освіти до її пошуку.

Дуже часто можна натрапити на інтернет-меми, які містять помилки в написанні слів чи граматиці і здобувачі освіти працюють над їхнім пошуком та виправленням. А щоб проявити креативність, вони можуть створити свої власні меми на задану тематику.

Практичний досвід використання інтернет-мемів на заняттях з англійської та німецької мов показує, що меми мають потужний дидактичний потенціал – їх можна використовувати на будь-якому занятті та на будь-якому етапі заняття. Їхнє використання має численні переваги, відповідає інтересам здобувачів освіти і сприяє ефективному розвитку іншомовної комунікативної компетенції.

Ольга ЗАВІНСЬКА,

викладачка англійської та німецької мов

 

: