Search

ПРИПИСКА ДО ПРИЗОВНОЇ ДІЛЬНИЦІ

Важлива інформація

ПРИПИСКА ДО ПРИЗОВНОЇ ДІЛЬНИЦІ

Нагадуємо, що у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Тернопільської області протягом січня – березня проводиться щорічна приписка до призовних дільниць. Заліщицький фаховий коледж у 2024 році представив на приписку 63 студентів коледжу з оформленням повної документації особової справи кожного призовника.

✔До призовних дільниць приписують допризовників, яким у рік приписки виповнюється 17 років та викликають їх до ТЦК СП за місцем навчання, або проживання.

✔Юнаки зобов'язані особисто прибути в строк, зазначений у повістці та подати необхідні документи для взяття на первинний військовий облік, визначення ступеня придатності до військової служби, освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей.

УВАГА! Від явки на приписку звільняються особи, які мають тяжкі захворювання та позбавлені можливості вільного пересування, що повинно підтверджуватися довідками відповідних лікувально-профілактичних закладів, або медико-соціальних експертних комісій, які можуть представити їх близькі родичі.

✔Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ПРИПИСКУ до призовної дільниці та проводиться роз`яснення їх прав та обов`язків з додержання правил військового обліку!

В абсолютній більшості випадків, за результатами медичного обстеження приписна комісія ВЛК приймає рішення про придатність до військової служби і можливість призову на строкову службу (по досягненню призовного віку). В окремих випадках, рішення про придатність приймається після надання часу на лікування, проведення додаткових медобстежень і повторного медогляду. У будь-якому разі, громадянин отримує приписне посвідчення і переводиться у категорію «призовник».

Військовий облік студентів

Згідно ст. 17 Закону України «Про ВОіВС», студенти навчальних закладів мають право на відстрочку від призову, однак дана категорія громадян призовного віку все одно підлягає військовому обліку. Крім того, навчання в ПТУ або ВНЗ не звільняє студента від обов'язку явки за викликом до ТЦК (хоча повістки під час навчання приходять досить рідко).

Зарахування і вступ до вищого навчального закладу можливі лише за умови наявності у абітурієнта приписного свідоцтва, військового квитка або тимчасового посвідчення. У разі відсутності одного з вказаних вище військово-облікових документів, ВУЗ відмовляє у прийнятті на навчання, керуючись пунктом 37 Постанови Кабміна № 921 (обов'язковість перебування студента на військовому обліку).

Крім того, вищий навчальний заклад зобов'язаний невідкладно, але не пізніше семиденного строку, повідомляти військкомат про зарахування і відрахування студентів з ВНЗ (останнє особливо важливо через втрату підстав для відстрочки при закінченні навчання).

Порушення правил військового обліку

Усі військовозобов'язані громадяни України віком від 18 до 60 років, незалежно від отримання чи неотримання повістки до ТЦК , внесені до Єдиного електронного реєстру призовників і військовозобов'язаних.

За порушення правил і ухилення від обліку в ТЦК можливі такі наслідки:

  • оголошення в розшук, затримання і примусова доставка поліцією до військового комісаріату
  • притягнення до кримінальної або адмінінстративної відповідальності за ухилення від військового обов'язку

    (умови застосування штрафу за ст.210 КУпАП та кримінального покарання за ст.337 КК)

    Володимир ФРАСУНЯК, викладач предмету

    «Захист України»

: