Search

Важливий крок у житті — вибір професії

Важливий крок у житті — вибір професії

Одним із важливих кроків, які здійснює людина в юному віці — це вибір професії. Це є перший, добре усвідомлений, крок молодих людей, за яким стоїть добробут і впевненість у завтрашньому дні. На сьогоднішній день — це дуже складне завдання.Воно не завжди під силу підлітку, тому постійна, цілеспрямована допомога в формуванні інтересу і любові до певного виду професійної діяльності — одне із головних завдань викладацького складу коледжу.Адже вибір професії — це по суті вибір життєвого шляху, вибір долі. Від вибору професії до душі у великій мірі залежить задоволення людини своєю долею, її щастя.

Одним з основних напрямків діяльності коледжу є звичайно профорієнтаційна робота, а саме заходи, які б стимулювали молоду особистість шукати таку майбутню професію, яка приноситиме кожен день задоволення не тільки матеріальне, але й моральне.

З цією метою в коледжі проводяться тижні загальноосвітніх та спеціальних дисциплін, до яких активно залучаються учні шкіл, гімназій та ліцеїв. Молоді люди приймають участь у різноманітних конкурсах, заходах, олімпіадах.

 

При доброзичливому сприянні директора ліцею села Яблунів Чортківського району, Копичинецької міської ради Дереворіза В. І., заступника директора з навчально-виховної роботи Сигіль Н.М., класних керівників Романіва В.П., Федор О.О. та Бродик Г.М. викладачами коледжу було проведено зустріч з учнями 9 та 11 класів. В ході зустрічі молоді було надано детальну інформацію щодо умов вступу на навчання у заклад фахової передвищої освіти Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж імені Євгена Храпливого Національного університету біоресурсів і природокористування України».

Учні мали змогу переглянути відеоролик про життя та навчання студентів у коледжі. Двадцять вісім школярів одержали Дипломи І, ІІ та ІІІ ступенів за участь у конкурсі «Математика – цариця наук». Щиро бажаємо учасникам онлайн-конкурсу завжди мати віру в себе, активну життєву позицію та зробити правильний вибір майбутньої спеціальності. Нехай у вашому житті буде ще багато таких перемог та нагород!

Школярі отримали вичерпну відповідь на всі питання, які їх цікавили в даний момент.

Адже для прийняття правильного рішення при виборі професії необхідно враховувати ряд факторів — власні побажання, психологічні особливості та можливості, не слід забувати й про потреби ринку праці. Для цього існує так звана "формула вибору професії", яка поєднує в собі три складові: "хочу" — "можу" — "треба". Суть цих компонентів полягає в наступному:

"Хочу" — намагання особистості, тобто інтереси, нахили, мотиви, плани, професійні наміри. Це те заняття, яке ти робиш з інтересом, з бажанням, за власною ініціативою (як у школі, так і в позаурочний час). Якщо вибрана справа подобається, то ти охоче будеш працювати, підвищувати свою кваліфікацію, користуватися авторитетом і, в результаті, більше зароблятимеш.

"Можу" — можливості особистості, тобто стан здоров'я, наявний досвід (знання, вміння, навички), психофізіологічні якості, здібності до різних видів діяльності. Наприклад, в якихось справах ти більш успішний, довго можеш займатися цією справою, не втомлюючись, а в інших, навпаки, швидко починаєш нервувати, сердитись, у тебе нічого не виходить.

"Треба" — потреби суспільства, тобто твої уявлення про обов'язок, моральні установки, ціннісні орієнтації, знання світу професій і перспективні спеціальності, які користуються попитом на ринку праці, вірогідність працевлаштування за обраною професією.

Але кінцевий оптимальний вибір професії можна зробити тільки тоді, коли ти проаналізуєш всі компоненти формули вибору професії, співставиш їх між собою та з вимогами професії до людини, і вони співпадуть між собою хоча б частково. Тож вибір професії — це складний і відповідальний крок у житті кожного, тому його потрібно робити свідомо й обдумано.

Відокремлений структурний підрозділ «Заліщицький фаховий коледж імені Євгена Храпливого НУБіП України» допоможе кожному випускнику правильно обрати свій професійний шлях, а також допоможе психологічно підтримати старшокласника та його батьків у прийнятті життєво-важливого рішення.

Двері коледжу завжди гостинно відкриті для Вас, майбутні вступники!!!

 

Володимир ГЛОВА, викладач професійно-орієнтованих дисциплін,

Галина ГЛОВА, викладачка математичних дисциплін

: