Search

ТАРАС ШЕВЧЕНКО ЖИВЕ І ПРОМОВЛЯЄ…

Наш календар

ТАРАС ШЕВЧЕНКО ЖИВЕ І ПРОМОВЛЯЄ…

Зважаючи на доленосні і бурхливі події в Україні, бачимо, що Шевченко, як і ота трагічна новоявлена хрещатицька Небесна Cотня сучасних юних героїв гордої і незламної країни, полегла на Майдані Незалежності, живе посеред нас, додає сміливості і впевненості у боротьбі з нашими відвертими і прихованими ворогами. Тарас Шевченко для України і в Україні житиме вічно. Він сьогодні, як ніколи, органічно злився зі своїм великим, нескореним народом і твердо ступає повсюдно у  вільній державі, підсвідомо і свідомо через уста кожного із мучеників нації незалежно від віку промовляє до кривдників:

…не втечете
І не сховаєтеся; всюди
Вас найде правда-мста; а люде

З нагоди відзначення дня народження Тараса Григоровича Шевченка викладачі – філологи разом зі студентами ВСП «Заліщицький фаховий коледж ім. Є. Храпливого НУБіП України» провели ряд заходів, присвячених Великому Титану України. В бібліотеці коледжу організовано виставку , під назвою «Велетень нескореного духу». Студенти 1 і 2 курсів взяли участь у олімпіаді з української літератури, де висловили свої думки в есе »Мій Шевченко» («Він був голосом народу , що боровся , голосом народного серця, і його слово, кинуте, як зерно, в землю свого віку не пропало, проросло…Голос Тараса Шевченка чути сьогодні в усьому світі, а він, співець сім'ї великих вольних народів, разом з нами ввійде в чудове майбутнє людства як брат і друг».) Студенти нашого коледжу взяли участь у всеукраїнському марафоні , присвяченому 210 річниці Шевченка та конкурсі виконавців художнього слова в онлайн – форматі «Єднаймо душі Кобзаря». В холі коледжу транслювались різні відеопрезентації, звучали читання студентами поезій великого Кобзаря. Проведена виховна година у групах на тему «Син великого народу».

Роздумуючи над багатьма долями талановитих і великих, все більше розумієш, що поява Шевченка на духовному просторі України є таємничою і не поясненою до кінця загадкою. Діяч, мислитель, непокірний і не здатний до пристосування, вислуговування перед високими владоможцями не зникає з поля зору ані тих, кого цікавить феномен людської наповненості і швидкої реакції на навколишнє, ані тих, кому заклики Шевченка можуть видаватися не зовсім збагненними.  Шевченкове життя – символ тернистого шляху боротьби за свободу. Воно постало  перед українцями живим прикладом того, як можна крок за кроком звільнятися з полону пригніченості, зневіри, комплексу меншовартості і національної депресії. Минають роки, століття, а гострота і сила  Шевченкового слова живе. Дух свободи, людської гідності – найвеличніших вселюдських понять – через віки випробувань, пережитих Кобзарем, приходять до українців і додають їм упевненості у власному самоствердженні. Шевченкове слово адресоване читачеві чистому серцем, впевненому у своїй позиції.

Тож творчість українського митця, 210-річчя від дня народження якого ми відзначаємо, тим і є такою важливою для нас, що він, пишучи про минуле України, передрік нам наше майбутнє.

Ольга ЮРІЙЧУК, Віра ГОЙМАН, Ірина САГАЙДАК,

викладачі філологічних дисциплін

: