Search

Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції "Садівництво: сучасний стан та перспективи розвитку"

Участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції "Садівництво: сучасний стан та перспективи розвитку"

Викладачі коледжу отримали запрошення і мали нагоду бути учасниками Всеукраїнської науково-практичної конференції до 100-річчя від дня народження Петра Шеренгового, організованої кафедрою садівництва ім. професора В.Л. Симиренка агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України "Садівництво: сучасний стан та перспективи розвитку".

Петро Захарович Шеренговий, кандидат біологічних наук - знаний в Україні та далеко за її межами селекціонер, фітопатолог, сортознавець та сортовипробувач, який до останніх днів життя був завідувачем державної науково - дослідної лабораторії "Селекції плодових і ягідних культур та технологій їх вирощування", старшим науковим співробітником Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Вчений є автором і співавтором близько трьох сотень праць, опублікованих у різних наукових і науково-популярних виданнях. У доробку вченого понад 80 сортів різних садових культур, серед яких: смородина, порічки, аґрус, ожина, малина, суниця, абрикоса, алича, бросквина (персикове дерево), слива, черешня, вишня, груша, яблуня. У різні роки понад 20 сортів було занесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. На його сортах захистили дисертації цілий ряд співробітників кафедри садівництва.

Зі вступним словом до учасників конференції звернулись: Борис Мазур, завідувач кафедри садівництва ім. професора В.Л.Симиренка; Володимир Отченашко, начальник науково-дослідної частини університету; Віталій Коваленко, декан агробіологічного факультету; Юрій Демцюра, голова ради роботодавців агробіологічного факультету; Дмитро Літвінов, директор НДІ рослинництва та ґрунтознавства.

Вони у своїх виступах дали високу оцінку вкладу П.З.Шеренгового в розвиток вітчизняної селекційної галузі, а також підкреслили перспективи її розвитку та наголосили на необхідності всебічної підтримки селекції та збереженні вітчизняних сортів. Зауважили й те, що Україна славиться на увесь світ своїми селекціонерами.

З доповіддю на тему «Внесок Петра Шеренгового в оновлення сортименту ягідних культур в Україні» виступила Тетяна Кондратенко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту садівництва НААН України. Вона детально зупинилась на ягідних культурах та їх сортах в селекційному доробку видатного вченого. Лідером є чорна смородина – виведено 24 сорти, створено селекціонером також 13 сортів малини, 9 сортів смородини золотистої, 6 сортів порічки, районовано по 2 сорти суниці, агрусу, ожини. Велика любов до селекційної роботи спонукала вченого написати книгу «Моє життя - в моїх сортах».

Теплими спогадами про Петра Захаровича поділились випускники кафедри, співробітники університету та структурних підрозділів, його знайомі та близькі. Вони високо оцінили як професіоналізм вченого, так і підкреслили благородні риси його характеру – працелюбність, наполегливість, доброзичливість, чуйність, повага до колег та студентів, неабияка любов до життя, не дивлячись на те, що воно було нелегким.

«Людина живе, поки пам'ять жива,

Поки спогади теплі від щирих слів,

А в наших думках і в наших серцях

Вона залишається, мов вічний спів».

Цими словами почала свій виступ викладач плодівництва нашого коледжу Стефанія Грицишин, якій було надано слово. Вона повідомила учасників конференції, що в навчально-дослідному господарстві нашого коледжу також вирощуються сорти ягідних культур П.З. Шеренгового. Стефанія Федорівна наголосила, що протягом багатьох років триває співпраця з кафедрою садівництва ім. професора В.Л. Симиренка НУБіП України. Минулого року, зокрема, проведено відкрите заняття гуртка «Садівник» за участі доцента кафедри, кандидата сільськогосподарських наук Юрія Андрусика, який у своєму виступі звернув увагу на сучасні технології вирощування плодових і ягідних культур, винограду, в тому числі розповів і про сорти селекції Петра Шеренгового.

Дуже приємно, що нам подарована книга Петра Захаровича «Моє життя - в моїх сортах». Слід відмітити і те, що кращі випускники нашого коледжу продовжують навчання в університеті, підвищуючи свою кваліфікаційну категорію, а найуспішніші з них уже працюють на різних кафедрах університету, серед них – Юрій Андрусик, Олександр Гаврилюк, Сергій Павлюк та інші.

Змістовними і цікавими були виступи наукових співробітників університету та виробничників, в яких було звернено увагу на селекційні досягнення вчених в галузі садівництва, виноградарства, особливості технологій вирощування, формування та плодоношення плодових і ягідних культур, біологічні засоби захисту культур, вимоги сучасного ринку праці до фахівців з садівництва тощо.

Щиро вдячні організаторам конференції, зокрема, нашому випускнику, доценту кафедри садівництва, кандидату сільськогосподарських наук Юрію Андрусику, за надану можливість взяти в ній участь. Адже нам вкотре випала добра нагода познайомитись з цікавими дослідженнями, перейняти досвід у відомих науковців, аспірантів, спеціалістів у галузі садівництва й запозичити важливий та корисний для нашої роботи матеріал. Приємно, що наш коледж підтримує дружні зв'язки з суміжними кафедрами НУБіП, в тому числі й з кафедрою садівництва ім. професора В.Л. Симиренка.

Ірина БАШТА, Стефанія ГРИЦИШИН, Роман АНДРУСИК,

учасники конференції, викладачі циклової

комісії агрономічних та еколого-інженерних

дисциплін

: