Search

Поради: як обрати якісні продукти

Маленька «шпаргалка» для споживача

Поради: як обрати якісні продукти

Сьогодні на прилавках магазинів маємо різноманіття товарів, тому вибір потрібного часто заводить покупців в глухий кут. Як розібратися в насичено-му асортименті видів, товарних марок , назв , пропонованому виробниками та продавцями і вибрати якісні продукти, не нашкодивши здоров'ю?

Відповідь  часто лежить на поверхні. Варто лишень уважно придивитися до самих товарів та інформації , яка вказана на упаковці.

На що звертати увагу в першу чергу?

  1. Уважно читайте назву.

Назва продукту  може багато про що розповісти. Тобто повинна бути «Сметана», і ніякої «Сметанки», тільки «Згущене молоко», а не «Продукт молочний з цукром», «Сир», а не «Сирний продукт». Якщо «Продукт м'ясовмісний» чи «Продукт м'ясорослинний» — то перед вами імітатор ковбаси, в якому м'яса зовсім мало. Або, наприклад, йогурт – це кисломолочний продукт, отриманий за допомогою заквасок – бактерій Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus. Якщо ви бачите в складі інші мікроорганізми, значить, в руках ви тримаєте йогуртний продукт.

  1. Вибирайте продукти, на яких вказано відповідність ДСТУ.

    ДСТУ – це Державний стандарт України, сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. У більшості випадків виробники, які декларують відповідність своєї продукції ДСТУ, не ризикують, включати до складу тієї ж сметани або вареної ковбаси інгредієнти, не передбачені цим нормативним документом.

    .

  2. Якісний товар не може бути найдешевшим.

    Купуючи продукти за найнижчою вартістю, не потрібно сподіватися на добру якість , незважаючи на красиві обіцянки на етикетці. Також не завжди найдорожчі товари – є гарантом ідеального складу. Часто ми переплачуємо за марку і назву, отримуючи до столу продукти з самими звичайними властивостями.  Найкраще віддати перевагу товарам середньої цінової категорії. З урахуванням великої конкуренції, їх виробники прагнуть завоювати покупців саме якістю своєї продукції.

  3. Зовнішній вигляд виробу.

    Перед тим, як покласти  товар до кошика, звертайте увагу на зовнішній вигляд. Деформовані банки, пом'яті упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти — це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару, а інколи і псування.  Не рекомендується купувати продукти в нарізці, адже інколи подібним чином в торгівельних мережах маскують протерміновані товари.

  4. Вивчайте склад на етикетці.

    Обов'язково читайте інформацію на упаковці, її  друкують не просто так. Виробник зобов'язаний вказати всі Е-добавки, замінники натуральних складових, вміст білків, жирів, калорійність. Звертайте  увагу на порядок розташування інгредієнтів у складі продукту,  перші позиції переліку становлять найбільшу частину. Чим далі інгредієнт  від початку переліку, тим менше його в продукті. Також якщо консерванти не вказані, а термін придатності довгий, значить, вас просто хочуть ввести в оману: якісний продукт не може мати тривалий термін зберігання

        

  5. Уважно перевіряйте термін придатності!

    У кожного продовольчого продукту є свій термін придатності, після закінчення якого він стає непридатним до споживання. Позначення повинні бути чіткими, обов'язково присутніми на етикетці, пакеті чи коробці. Якщо побачите перебиті кілька разів цифри на упаковці – продукт вже несвіжий. Важливо також звернути особливу увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно коротшає.

  6. Дані виробника та імпортера

    На етикетці обов'язково має бути вказана інформація для зворотного зв'язку: виробник та імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов'язково повинно бути маркування українською мовою. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.

    Нехай ці нескладні правила підкажуть вам як зорієнтуватися у різнома-нітті товарів та допоможуть вибирати саме якісні та корисні для здоров'я продукти .

    Галина СИТНИК,

    викладач комерційних дисциплін

: