Маленька «шпаргалка» для споживача
Поради: як обрати якісні продукти
Сьогодні на прилавках магазинів маємо різноманіття товарів, тому вибір потрібного часто заводить покупців в глухий кут. Як розібратися в насичено-му асортименті видів, товарних марок , назв , пропонованому виробниками та продавцями і вибрати якісні продукти, не нашкодивши здоров'ю?
Відповідь часто лежить на поверхні. Варто лишень уважно придивитися до самих товарів та інформації , яка вказана на упаковці.
На що звертати увагу в першу чергу?
-
Уважно читайте назву.
Назва продукту може багато про що розповісти. Тобто повинна бути «Сметана», і ніякої «Сметанки», тільки «Згущене молоко», а не «Продукт молочний з цукром», «Сир», а не «Сирний продукт». Якщо «Продукт м'ясовмісний» чи «Продукт м'ясорослинний» — то перед вами імітатор ковбаси, в якому м'яса зовсім мало. Або, наприклад, йогурт – це кисломолочний продукт, отриманий за допомогою заквасок – бактерій Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus. Якщо ви бачите в складі інші мікроорганізми, значить, в руках ви тримаєте йогуртний продукт.
-
Вибирайте продукти, на яких вказано відповідність ДСТУ.
ДСТУ – це Державний стандарт України, сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. У більшості випадків виробники, які декларують відповідність своєї продукції ДСТУ, не ризикують, включати до складу тієї ж сметани або вареної ковбаси інгредієнти, не передбачені цим нормативним документом.
.
-
Якісний товар не може бути найдешевшим.
Купуючи продукти за найнижчою вартістю, не потрібно сподіватися на добру якість , незважаючи на красиві обіцянки на етикетці. Також не завжди найдорожчі товари – є гарантом ідеального складу. Часто ми переплачуємо за марку і назву, отримуючи до столу продукти з самими звичайними властивостями. Найкраще віддати перевагу товарам середньої цінової категорії. З урахуванням великої конкуренції, їх виробники прагнуть завоювати покупців саме якістю своєї продукції.
-
Зовнішній вигляд виробу.
Перед тим, як покласти товар до кошика, звертайте увагу на зовнішній вигляд. Деформовані банки, пом'яті упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти — це ознаки порушення умов зберігання, що призводить до пошкодження товару, а інколи і псування. Не рекомендується купувати продукти в нарізці, адже інколи подібним чином в торгівельних мережах маскують протерміновані товари.
-
Вивчайте склад на етикетці.
Обов'язково читайте інформацію на упаковці, її друкують не просто так. Виробник зобов'язаний вказати всі Е-добавки, замінники натуральних складових, вміст білків, жирів, калорійність. Звертайте увагу на порядок розташування інгредієнтів у складі продукту, перші позиції переліку становлять найбільшу частину. Чим далі інгредієнт від початку переліку, тим менше його в продукті. Також якщо консерванти не вказані, а термін придатності довгий, значить, вас просто хочуть ввести в оману: якісний продукт не може мати тривалий термін зберігання
-
Уважно перевіряйте термін придатності!
У кожного продовольчого продукту є свій термін придатності, після закінчення якого він стає непридатним до споживання. Позначення повинні бути чіткими, обов'язково присутніми на етикетці, пакеті чи коробці. Якщо побачите перебиті кілька разів цифри на упаковці – продукт вже несвіжий. Важливо також звернути особливу увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно коротшає.
-
Дані виробника та імпортера
На етикетці обов'язково має бути вказана інформація для зворотного зв'язку: виробник та імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов'язково повинно бути маркування українською мовою. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Нехай ці нескладні правила підкажуть вам як зорієнтуватися у різнома-нітті товарів та допоможуть вибирати саме якісні та корисні для здоров'я продукти .
Галина СИТНИК,
викладач комерційних дисциплін