Search

Пізнаючи природу – готуємося покращувати світ

Пізнаючи природу – готуємося покращувати світ

Соціально-економічний розвиток України нерозривно пов'язаний з науково-технічним прогресом в усіх галузях господарства. Але люди не повинні забувати, що використовуючи багатства природи, треба піклуватися і про їх відновлення. Заповідна справа – це важливий напрям природоохоронної діяльності, покликаний зберігати та дбайливо використовувати не тільки унікальні та типові куточки природи, але й природні ресурси взагалі. Особливо в сучасних умовах війни, коли навколишнє середовище як ніколи потерпає від руйнівних впливів та злочинних дій російського агресора.

Тож одним із завдань закладів освіти є формування у майбутніх фахівців такої ключової професійної компетентності, як внутрішня екологічна культура. Для молодих людей актуальною є також здатність оцінювати і враховувати не лише економічні, соціальні, технологічні, але й екологічні чинники, що впливають на сферу професійної діяльності. Саме з цією метою викладачі коледжу організовують практичні заняття в різних установах, фірмах, господарствах регіону.

Тож чергове відвідання офісу дирекції Національного парку «Дністровський каньйон» стало цікавим і корисним для наших студентів. В цій установі майбутніх фахівців спеціальностей «Екологія» та «Комп'ютерна інженерія» привітно зустрів директор Степан Миронюк та фахівець відділу екологічної освіти Аркадій Сідоров.

Для молоді було презентовано основні напрями діяльності цієї природоохоронної інституції та форми її роботи. Студентів ознайомлено також з досвідом роботи по популяризації екологічної тематики серед молоді. Йшлося і про їх участь в заходах екологічного спрямування, які проводяться в коледжі та місті. Було відзначено тісну співпрацю з нашим коледжем, директор якого Борис Павлюк є членом науково-технічної ради цієї науково-природоохоронної установи, а директор Національного природного парку «Дністровський каньйон» Степан Миронюк - є постійним членом Наглядової ради коледжу. Завдяки цьому проводяться різні екологічні акції, конференції, семінари та інші заходи. Це сприяє тісній співпраці та поглибленню взаємозв'язків в сфері екологічного просвітництва і сприяє професійному становленню майбутніх фахівців, яких готує коледж, також їх працевлаштуванню. Об'єкти НПП «Дністровський каньйон» є гарною базою для проведення практичних занять, проходження студентами переддипломної практики і інших форм співпраці.

Студенти прослухали цікаву розповідь колишнього викладача коледжу, нині працівника НПП «Дністровський каньйон» Аркадія Сідорова. Працівники відділу еколого-освітньої роботи провели пізнавальну екскурсію, розповіли про Заліщицький парк, ознайомили з експонатами виставки геологічних, палеонтологічних та історичних артефактів.

Студенти провели хвилину пошанування пам'яті біля меморіальної таблиці на будинку офісу загиблому в російсько-українській війні випускнику коледжу, працівнику НПП «Дністровський каньйон» - капітану ЗСУ Івану Ковцуну.

 

В еколого-освітньому просторі під відкритим небом «Дністровський каньйон» їм розповіли про особливості флори та фауни регіону. Студенти мали можливість сфотографуватися в фотозонах (українська хата, будиночок-живопліт для гри в шахи), побачити будинок для зимівлі комах-запилювачів, вулик під склом, пограти в гру «відчуй природу на дотик». Було представлено змістовну наочну інформацію про найбільш цікаві місця парку на вхідних банерах.

Саме такі форми заняття краще формують у молоді інтерес до обраної спеціальності та стимулюють її до самовдосконалення.

Висловлюємо вдячність керівникові та колективу НПП «Дністровський каньйон» - ентузіастам справи збереження довкілля, які не лише проводять на його територіях наукові дослідження, еколого-освітню та природоохоронну роботу, але й активно сприяють професійному становленню студентської молоді.

Михайло СОПИЛЮК, провідний фахівець

з працевлаштування випускників

: