23 вересня відбулася поїздка 202 С-А та 33Ф груп в тепличний комплекс "DF Agro" Синьків . Екскурсію проводила Баб’як Оксана Михайлівна – агроном першого блоку.
Почалася наша екскурсія з того, що ми відвідали відділ де регулюється все управління теплицею, яке повністю комп’ютеризоване. Комп’ютер регулює подачу поживного розчину для рослин, температуру, вологість повітря, затінення, вміст вуглекислого газу.
В даному блоці містяться також баки для розчину мінеральних добрив та подачі їх до рослин, цистерни з водою та машини, які створюють холодний та гарячий тумани.
Даний тепличний комплекс функціонує з 2012 року, займає 10га і розділений на два блоки розмірами 3,8га та 5,4 га, 0,27га займає розсадне відділення. В Теплицях підтримується стерильна чистота. Комплекс займається вирощуванням перцю, помідорів, огірків, а в несезонний період – тюльпанів та зеленних рослин. На даний час вирощують лише перець.
Потрапивши в теплицю нам довелось підіймати голови вгору, щоб повністю побачити рослини, зараз вони сягають 3м і більше, а до кінця вегетації будуть до 4,5м заввишки. Даний комплекс вирощує 18 сортів перцю: червоні, жовті, оранжеві та вічно зелені. Жовтий перець більш генеративний, тому найнижчий, всі інші ж більш вегетативні і тому розміри їх більші. Дана продукція екологічно чиста, так як використовують біологічні засоби захисту рослин.
Оксана Михайлівна докладно розказала технологію вирощування перцю. За допомогою спеціальної машини спочатку набиваються касети, потім ця ж машина висіває в них насіння і готові касети переміщають в розсадне відділення, де проростають рослини. Потім проводять пікіровку в кубики і коли перець досягає 20 см його переносять в теплицю, де прикріплюють до спеціального субстрату розміщуючи за схемою посадки 160 х 20. Рослини формують в 2 стебла, а плоди закладають в 4-5 пазусі. Якщо температура в теплиці досягає вище 28 градусів, то перець починає погано рости і функціонувати. В кінці вегетації, досягнувши максимальної висоти проводять прищипування верхівок і через деякий час після збирання останнього урожаю, рослини утилізують.
Урожай збирають два рази в тиждень, вихід перцю 20 кг з м² . Нестандартні або уражені плоди викидаються. Збір проводять вручну з допомогою механізованих візків, зібраний перець складають у контейнери, які потім прямують на лінію для сортування і пакування.
В теплиці вирощують такі сорти перцю: Фебріс, Сфен, Бентлі, Маранелло.
Андрусик О.М., завідувач навчально-виробничої практики
Ковальчук О., студентка 202 С-А.