Search

«З досвіду роботи викладача економічної теорії Сопилюка М.В по організації науково-пошукової роботи студентів та публікації результатів досліджень»

«З досвіду  роботи викладача економічної теорії  Сопилюка М.В 
             по організації  науково-пошукової  роботи  студентів 
                          та публікації  результатів  досліджень»


На  базі ВП НУБіП  України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є.Храпливого»  відбулося засідання  обласного  методоб'єднання   викладачів  основ  економічної  теорії    ВНЗ  І-ІІ  рівнів  акредитації  за участю представників Гусятинського  коледжу ТНТУ ім. І.Пулюя,  Бережанського агротехнічного коледжу,  Борщівського агроколеджу, Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу, Чортківського коледжу економіки та підприємництва ТНЕУ, Тернопілького  музучилища  ім.С.Крушельницької,  ПВНЗ «Медичний коледж» м.Тернопіль, Теребовлянського вищого училища культури, Кременецького лісотехнічного коледжу.

В плані проведення методоб’єднання  відбувся обмін досвідом  роботи, щодо  використання традицій  та інновацій  у викладанні економічної теорії. Було проведено  розширене  засідання круглого столу на тему:  «З досвіду  роботи викладача економічної теорії  Сопилюка М.В. по організації  науково-пошукової  роботи  студентів  та публікації  результатів  досліджень».

Глибокі  професійні знання Михайла Васильовича,  постійний пошук нестандартних  форм навчання, любов до свого предмета дають йому можливість  творчо працювати і  ділитися  своїми  педагогічними  надбаннями  з викладачами  області.

З вступним словом  до учасників звернувся  директор  ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого»  Глова В.С. про  необхідність  впровадження  економічних  ідей   в реальні  проекти  і фахову практичну підготовку майбутніх спеціалістів.

Керівник секції соціально-гуманітарних дисциплін О.Л. Тракало підкреслила  важливість  використання матеріалів  публікацій  монографічних видань викладача, історика-дослідника Сопилюка М.В. у роботі  викладачів соціально-економічного циклу.

За оцінками  виступу голови методичного об'єднання  Дудара І.А.  засідання круглого  столу пройшло креативно, інноваційно, нестандартно.

Учасниками  обласного методоб'єднання    відзначено новаторський підхід до справ  викладачів секції соціально-гуманітарних дисциплін:  Сопилюка М.В, Книша І.Я., Сагайдак І.П,  Війтика  Ю.П., Олійник М.Д., Петрів Г.В., Холодила О.І., Тракало О.Л.  в  організації  і проведенні  науково - пошукової роботи.

В  рамках   обласного методоб'єднання  викладачів основ економічної теорії  відбувся творчий  портрет  Сопилюка М.В. «Дослідник краю». 

В його доробку  цікаві  публікації,  встановлено і описано багато фактів, досліджень, наукові  розвідки.

Протягом заходу перегорнуто сторінки шести книжок, над якими  історик-дослідник  багато років   наполегливо працював пірнаючи у різні   історичні  періоди.  У своєму виступі  автор повернувся  до першовитоків процесу творчості,  наголосивши,  що  перше літературне видання про  історію навчального закладу «Від садівничої школи до агроколеджу»  вийшло у 2004 році. Це  видання  було приурочене 100-річчю  заснування  навчального закладу.  Невеличка  за обсягом   книга  дала поштовх до написання інших історичних досліджень  про наш заклад і місто Заліщики.

Директор навчального закладу Глова В.С. у своєму виступі наголосив, що історія  повторюється іде по спіралі, і ми просто не маємо права забути про минуле, бо воно постійно стукає в наші скроні  нагадуючи,  що без минулого немає майбутнього. Про це згадуємо перегортаючи книги «На переломі століть…», про встановлення  і розвиток фахового освітнього закладу.

Це не просто книжки, це обширне історичне полотно, вишите різнокольоровими  нитками, в узорах якого понад столітній шлях учбового закладу. Характерно що це вишиття зроблено на історичній канві, на якій показана не тільки минувшина, але й сучасність навчального закладу, нині відомого далеко за межами України.

Аліна Сав'юк , студентка 11 курсу економічного відділення підкреслила, що гортаючи сторінками  книги  «На переломі соліть…»  можна пізнати історичну  епоху кінця  ХІХ – початку ХХ століття,  в якій зародилась городнича школа, зрозуміти складність обставин, подій, які відбувалися в Заліщиках, дізнатися багато цікавого про  людей, які  залишили незабутню пам'ять  про свою професійну працю чи громадську діяльність, духовні надбання прийдешніх поколінь. Адже час невпинно біжить, історія продовжується, а сьогодні ми відкриваємо чергову сторінку літопису нашого навчального закладу. Тому за вагому  наукову цінність та титанічну працю над книгами, а також за цікавий матеріал  від усього студентства хочу висловити щиру подяку авторові  М.В. Сопилюку. Ми студенти, знаємо його як доброго, розумного  і  справедливого викладача.  Він є авторитетом   і взірцем для  наслідування.

Основні сторінки  сторінки становлення  і розвитку храму від давніх часів до наших днів, викладено у книзі «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках».

Михайло Сопилюк покликаний Господом Богом  як людина творча, талановита, як  історик і справжній християнин зазначив о. Іван Сендзюк. Я хочу виокремити  сьогодні одну з чеснот в цій людині – патріотизм. Але правдиве значення  цього слова в тому, що тихо мов бджілка, без жодного галасу працювати. У цієї людини  патріотизм крокує поруч з історією. Ми дуже вдячні  за  книгу  «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках», в якій автор намагається  зберегти і передати  скарби історії наступним поколінням.

В день проведення  заходу «Дослідник краю» в агроколеджі  зібралося   багато шанувальників  творчості Сопилюка М.В  .-  голова  РДА Шипітка Б.І.,завідувач відділу з питань освіти і науки РДА Підгреб'я Н.М., міський голова Квач А.В., заступник мера Бандрівчак М.Б., вчитель-історик Галько І.Р., вчитель гімназії Копичинська З.М., поет  Мельник П.М.  поетеса Дяків О.І, художній керівник капели «Гомін» Голов'яник М.М., дружина письменника Ковальчук І.О., директор ЦБС Тракало О.Й.,голова циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін Сагайдак І.П.

На теплі і щирі слова не скупився ніхто, їх щедро дарували винуватцю дійства, а музичні дарунки  від студентів агроколеджу,  створили  святкову атмосферу.


Тракало  О.Л.,   Ємчук Н.В.

: