Search

Знайомимося з сучасними технологіями аграрного виробництва

Знайомимося з сучасними технологіями аграрного виробництва


3 червня 2016 року делегація ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» взяла участь у проведенні Всеукраїнського Дня поля та саду, що відбувся на базі  ТзОВ «Бучачагрохлібпром, яке очолює Герой України, заслужений працівник сільського господарства Петро Іванович Гадз. Починаючи від 2015 року наш коледж має з цим сучасним аграрним підприємством тісну співпрацю. Студенти і викладачі коледжу неодноразово побували на об’єктах підприємства з екскурсіями, а також проходили тут практичне навчання.

Тож на запрошення організаторів заходу, представники коледжу заступник директора з навчальної роботи М.В. Сопилюк, завідувач агрономічним відділенням Р. В. Андрусик, викладач плодівництва І.В. Білінський, майстер виробничого навчання В.В. Козак  стали учасниками чергового Дня поля і саду. Подія відбулася на базі компанії «Бучачагрохлібпром» вже в одинадцяте й зібрала більше шести сотень гостей.

Ставши учасниками цього заходу, ми дізналися чимало цікавого. Компанія «Бучачагрохлібпром» працює у кількох аграрних галузях. В Україні вона добре відома як виробник якісного насіння: підприємство вирощує та дороблює насіннєвий матеріал на власному сучасно обладнаному заводі. Насіннєвий завод працює тут з 2006 року. Вихідний насіннєвий матеріал підприємство закуповує у всіх селекційних інститутах України, закуповує у них і вихідний матеріал деяких сортів іноземної селекції. Співпрацює також з іноземними селекційними компаніями, насіннєвий матеріал яких розмножує і продає.

Високий технологічний рівень та потужний земельний банк (більше 25 тис. га ріллі) дозволяють вирощувати значні обсяги зернових та технічних культур. Тваринництво - ще один пріоритет компанії: поголів’я ВРХ сягає 7500, з них 2700 - дійне стадо, є й м’ясний напрямок. Є у «Бучачагрохлібпромі» і садівництво - більше 600 га багаторічних насаджень. Розвивається й такий перспективний напрям діяльності, як розвиток кооперативного руху в населених пунктах де працює компанія. 

Своїми здобутками та напрацюваннями підприємство охоче ділиться з колегами: щороку влітку проводить масштабний загальноукраїнський семінар - День поля.

За традицією пленарну частину семінару відкрив та вів голова наглядової ради підприємства Петро Гадз. На ній із вітальними промовами виступили голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України. Ярослав Краснопольський, представники комерційних компаній-партнерів та провідні українські аграрії, науковці й практики. На День поля завітали  депутати Верховної Ради України Андрій Кіт і Микола Люшняк, народний артист України Павло Дворський й інші гості.

Після пленарної частини разом з іншими учасниками ми ознайомилися із роботою нової лінії насіннєвого заводу, відвідали насіннєві та товарні посіви, а також сучасні сади.

У виробництві насіння компанія «Бучачагрохлібпром» співпрацює як з вітчизняними дослідно-селекційними установами, так і з іноземними селекційними фірмами. Насіння їхніх сортів і гібридів «Бучачагрохлібпром» вирощує, доробляє та реалізує аграріям усієї України. Представники цих селекційних установ завітали на День поля.

У підприємства налагоджені партнерські стосунки з провідними іноземними виробниками насіння. Під час семінару компанії -партнери продемонстрували гостям дослідні та насіннєві посіви численних сортів і гібридів сільськогосподарських культур.

Практична частина заходу включала в себе огляд демонстраційних та насіннєвих ділянок озимих і ярих культур, сільськогосподарської техніки ТзОВ «Бучачагрохлібпром». Учасники Дня поля і саду оглянули  також земельні ділянки з використанням технології захисту рослин від компанії «Сингента». Не менш цікавою і насиченою була програма   відвідування саду та ознайомлення з інтенсивними технологіями вирощування, зберігання та сортування фруктів.

Для численних постачальників техніки, обладнання та технологій підприємство стало надійним партнером, і вони, як завжди, також взяли участь у семінарі. Цього року на Дні поля свої демонстраційні майданчики облаштувала фірми, що пропонують аграріям різноманітну технічну продукцію, а також добрива та засоби захисту рослин.

Отримана в ході участі в Дні поля і саду цікава інформація, а також ілюстративно-інформаційні та рекламні  матеріали будуть використовуватися нашими викладачами у викладанні спеціальних дисциплін та ознайомлення студентів з інноваційними технологіями аграрного виробництва. А ще участь в такому заході стане новим стимулом до розширення співпраці з найсучаснішим виробником - ТзОВ «Бучачагрохлібпром.


М. Сопилюк, заступник директора з навчальної роботи

: