Search

Предмети з минулого – свідки історії Заліщик

Цікава подія відбулася 17 листопада 2016 року в читальному залі ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого». Наша бібліотека приймала  учасників засідання круглого столу на тему: «Історія Заліщик: артефакти на мапі міста та в Інтернеті». Ініціатором зустрічі став наш земляк, а нині мешканець Нью Йорка в Сполучених Штатах Америки В. С. Лопух. Василь Лопух - менеджер у сфері управління діяльністю громадських організацій українців за кордоном (США), фахівець з соціально-економічних проблем людського розвитку, кандидат економічних наук, доцент, член кореспондент Наукового товариства ім. Тараса Шевченка (США) та його виконавчий директор. Не пориваючи зв’язків з своєю Батьківщиною, пан Василь підтримує тісні контакти з рідним містом та щороку приїжджає в Заліщики до своїх батьків.

Ось і цього року, завітавши до Заліщик, В. Лопух разом із заступником директора коледжу М. Сопилюком та директором районної бібліотеки О. Тракало організували  в коледжі зустріч з студентською молоддю, викладачами та заліщанами на історичну тематику. На зустріч прибули й представники навчальних закладів міста, працівники Національного парку «Дністровський каньйон», туристичного бюро, голова Заліщицької міської ради А.В. Квач, жителі міста.

Ведуча зустрічі Ольга Тракало розповіла про актуальність теми та важливість популяризації історичних знань. Присутнім було представлено виступ-презентацію історика Михайла Сопилюка на тему «Предмети з минулого – свідки історії Заліщик», виступ директора Заліщицького краєзнавчого музею Віталія Каспрука «Археологічні знахідки на теренах Заліщик». Особливий інтерес учасників викликала презентація Інтернет-проекту сайту фото і відео матеріалів створеного Василем Лопухом: «Заліщики в світлинах: минуле і сучасне». Цікаво і змістовно представила свій доробок ще одна учасниця цього заходу – Лілія Бурдейна-Домарад. Вона познайомила з своєю збіркою фотографій присвячених флорі і фауні Заліщик та околиць. 

На завершення зустрічі директор коледжу В.С. Глова виступив з рядом пропозицій про продовження співпраці з навчальним закладом в напрямі розвитку краєзнавчих досліджень, туризму та збереження пам’яток минулого. Гостям коледжу було вручено на згадку інформаційно-презентаційні щорічники про наш навчальний заклад. Учасники зустрічі оглянули також цікаву виставку краєзнавчої літератури, творчих доробків М.В. Сопилюка та публікацій В.С. Лопуха підготовлену працівниками бібліотеки коледжу. Проведений захід стане ще одним кроком в справі популяризації історично-краєзнавчих досліджень рідного краю.

М. Сопилюк, заступник директора з навчальної роботи

: