Search

Участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

31 травня 2017 року на базі НУБіП України відбулося виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти за участю керівників вищих аграрних навчальних закладів України. В засіданні прийняли участь також керівники Міністерства освіти і науки, Міністерства аграрної політики та продовольства, Національної академії аграрних наук України, керівник Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин, народні депутаті.

Як учасник цього засідання хочу підкреслити, що центральним питанням зібрання було законодавче врегулювання діяльності аграрних навчальних закладів. Про це наголосив перший заступник голови Комітету Олександр Співаковський, який зазначив, що метою с дискусії є напрацювання рішень, які будуть враховані при підготовці нового тексту законопроекту «Про освіту», що розглядатиметься парламентом 11 липня цього року.

Ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко, голова Асоціації працівників аграрних навчальних закладів України зупинився на ризиках і викликах, що стоять перед аграрною освітою, та вніс до розгляду пропозиції:

  • вдосконалити механізм формування держзамовлення, дозвіл вступу на заочну і контрактну форми навчання шляхом іспитів, співбесід;
  • визначити місце коледжів і технікумів та не допустити їхньої передачі на утримання місцевих бюджетів, ліквідувати освітній рівень молодшого бакалавра, зберегти вступ на базі 9 класів;
  • повернути контроль держави за функціонуванням профтехучилищ, фінансуючи їх через держбюджет;
  • законодавчо захистити майнові та земельні права наукових, науково-дослідних, навчальних аграрних закладів, не допустити втрати наявних земельних угідь;
  • врегулювати виробничу діяльність аграрних навчальних закладів, їх навчально-дослідних, навчальних господарств, спростити тендерні процедури, запровадити систему надання пільгових коротко- та довгострокових кредитів;
  • переглянути механізми фінансування аграрних навчальних закладів, передбачити кошти на обробіток ґрунту, закупівлю техніки, добрив, збільшити видатки на комунальні послуги, прийнявши зміни до закону «Про державний бюджет України на 2017 рік» ті ін..

Пропозиції ректора НУБІП України підтримала заступник міністра аграрної політики і продовольства України Олена Ковальова.

Перший заступник міністра освіти і науки Володимир Ковтунець зазначив, що на першому плані має залишатися не кількість, а якість підготовки. Що ж до стипендіального забезпечення, то перший заступник міністра зазначив: фонд соціальних стипендій використаний не повністю і тому будуть внесені відповідні зміни до нормативних актів з тим, аби допомогти малозабезпеченим.

Представник бізнесу, голова Громадської ради з питань освіти і науки при Мінагрополітики Алекс Ліссітса підкреслив, що для вирішення проблем ПТУ і коледжі в сільській місцевості слід вдосконалити законодавчу базу і надати бізнесу легальні шляхи допомоги освітянам.

Керівник Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко, підкреслив, що той, хто хоче бачити зміни, повинен продукувати ідеї і брати участь у створенні потрібних законів. Про проблеми і шляхи їх вирішення говорили у своїх виступах також керівники вищих навчальних закладів та інші фахівці.

Представлені на засіданні пропозиції включені в проект рішення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти під назвою «Законодавче врегулювання діяльності аграрних навчальних закладів України».

Глова В.С., директор коледжу

: