Search

Стежками провідників національно-визвольного руху

Стежками провідників національно-визвольного руху

У жовтні місяці Україна відзначає пам'ятну дату – 75-у річницю утворення Української повстанської армії (УПА). В рамках вшанування славної пам'яті борців за волю і незалежність у коледжі проходять заходи, приурочені цій даті. Однією з таких подій стало проведення екскурсії для студентів в історико-меморіальний музей-комплекс Степана Бандери та історії національно-визвольного руху в с. Старий Угринів Калуського району, Івано-Франківської області. Цей музей присвячений особистості, іменем якої називався національно-визвольний рух 1940-50-х років XX століття за побудову та утвердження української держави.

Учасниками екскурсії стали студенти 26-ї та 24-ї груп. З хвилюванням і великим інтересом ми прослухали змістовну розповідь наукового співробітника музею Любові Іванюк про тернистий шлях сім'ї священика Андрія Бандери, становлення революційного шляху його сина Степана Бандери та їх боротьбу за незалежність України. Експозиція музею розкриває історію національно-визвольної боротьби українського народу, знайомить відвідувачів з життям і громадсько-політичною діяльністю провідника ОУН – Степана Бандери.

Тут ми побачили унікальні матеріали, серед яких речі, що належали сім'ї о. Андрія Бандери: синьо-жовте знамено, виявлене при руйнуванні священичої резиденції; старовинні ікони та культові церковні речі; оригінальні документи періоду діяльності ОУН, УПА; посвідчення та документи на ім'я Stefan Popel, під яким проживав Степан Бандера останні роки у Європі; друкарську машинку, якою він користувався; предмети, що належали його сім'ї.

Особливий інтерес в експозиції музею викликали у нас матеріали, присвячені вихідцю з с. Синьків Заліщицького району, провіднику Карпатського крайового проводу ОУН, Степанові Слободяну – «Климу», який загинув 18 листопада 1950 року в бою з енкаведистами в урочищі Глибокий потік неподалік села Старий Угринів.

Студенти оглянули також відновлений меморіальний будинок священичої резиденції, в якій проживала родина Бандерів з 1906 року по 1933 рік, гранітну плиту на місці, де знаходились два перші пам'ятники Степану Бандері (знищені диверсантами спецназу ГРУ), криницю, погріб та сфотографувалися біля пам'ятника провідникові ОУН Степанові Бандері на території меморіального комплексу. Ще одне пам'ятне місце - впорядкована символічна могила, на якій встановлено хрест з могили Провідника ОУН Степана Бандери, привезений на Україну жителем Тернопільщини з Мюнхена. Цей хрест був після пошкодження демонтований і замінений новим.

На згадку про перебування в музеї нами подаровано його співробітникам збірник «Гомін віків» з фотографією пам'ятника Степану Бандері в Заліщиках, публікацією про садівничу школу та краєзнавчими матеріалами. А ще працівники музею з щирою симпатією згадували про те, як в 1990-х роках в Старий Угринів кілька разів приїжджала чоловіча хорова капела «Гомін» із Заліщик.

Продовженням екскурсії стало перебування в м. Івано-Франківськ, де ми оглянули обласний краєзнавчий історичний музей, міську ратушу, архітектурні та меморіальні пам'ятки міста. Майбутнім фінансистам і бухгалтерам було цікаво також познайомитися з відділенням «Укрексімбанку» та «Державним казначейством» в обласному центрі.

Ця пізнавальна і змістовна екскурсія стала для нас всіх ще одним кроком до утвердження в житті кращих моральних і духовних цінностей, високого національно-патріотичного духу та гордості за нашу героїчну історію.

 

М.В. Сопилюк, викладач історії

: