Search

Історик-краєзнавець Сопилюк М.В. – лауреат премії ім. Петра Ковальчука

Історик-краєзнавець Сопилюк М.В. – лауреат премії ім. Петра Ковальчука

15 березня 2018 року у читальній залі ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого» відбулося вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Петра Ковальчука у номінації «Письменницька та краєзнавча література», заснованої Тернопільською обласною організацією НСЖУ та Українською літературно-мистецькою фундацією, заступнику директора з навчальної роботи Сопилюку Михайлу Васильовичу.

Нагороду Михайлу Васильовичу вручено за вагомі особисті здобутки на ниві письменницької та краєзнавчо-журналістської творчості, активну громадську позицію у відстоюванні життєвих ідеалів гуманізму і людинолюбства та у зв'язку з ювілеєм.

Директор коледжу Глова Володимир Степанович представив студентам та працівникам коледжу гостей, які прибули для вручення диплома, а саме: Барну Володимира Андрійовича - українського поета, журналіста, громадського діяча, члена Національної спілки письменників України; Тракало Василя Йосиповича- журналіста, письменника, голову спілки журналістів Тернопільської області, члена Національної спілки письменників України, заслуженого журналіста України; Петра Дараманчука - письменника, уродженця Тернопільської області; Вістовського Олега Володимировича - поета, журналіста; Вознюка Володимира Аксентійовича - поета, директора літературно-меморіального музею О.Кобилянської (м. Чернівці); Тракало Ольгу Йосипівну - директора Заліщицької районної бібліотечної системи; Дяків Оксану Іванівну - поетесу, журналіста, редактора Заліщицької районної газети «Колос»; Ковальчук Ірину Олексіївну - педагога, літературознавця; Квач Аллу Василівну - Заліщицького міського голову; Бандрівчака Михайла Васильовича - заступника міського голови з гуманітарних питань.

Перегляд творчості Сопилюка М.В.» Глибокі дослідження - у вінок слави Наддністрянського краю» провела завідувач бібліотеки Ємчук Надія Василівна, яка наголосила: «У творчому доробку історика – дослідника Сопилюка М.В. встановлено і описано багато фактів, досліджень, наукові розвідки, які поміщені в шести книгах, що стали вагомим набутком його творчої діяльності.

Столітня історія аграрного навчального закладу, утвореного у східній Галичині ще на теренах Австро-Угорщини, захопила історика з перших днів його педагогічної діяльності в ньому. Разом з викладачами – істориками Війтиком Ю.П. та Книшем І.Я. підготували нарис історії розвитку навчального закладу «Від садівничої школи – до агроколеджу», (видана у 2004 році).

Книга «На переломі століть…» (Становлення і розвиток фахового навчального закладу в Заліщиках у контексті суспільно-історичного розвитку краю), видана в 2009 році, перероблена і доповнена у 2013 році . Автор по зернині збирав архівні документи, світлини, спогади, щоб донести до читача динаміку розвитку навчального закладу протягом століття.

Основні сторінки історії становлення і розвитку храму від давніх часів і понині викладено у наступному дослідженні історика «Церква Покрови Пресвятої Богородиці в Заліщиках» (видана у 2014 році).

Край чарівної природи, давніх традицій і звичаїв, талановитих людей спонукав науковця-дослідника осягнути першовитоки багатовікової історії Заліщанщини, відновити скарби духовної культури наших краян від сивої давнини й понині. Так народилося монументальне історичне дослідження – розлогий життєпис міста «Заліщики: роки, події, люди» у 2 –х томах, виданих у 2015 році, написаний у співавторстві із нашим краянином Миколою Бачинським.

За останні три десятиріччя опубліковано більше 250 публіцистичних статей, нарисів, літературних портретів, повідомлень на історико-краєзнавчу, освітньо-виховну, релігійно-духовну тематику в часописах «Колос», «Свобода», «Вільне життя», «Христова скеля». Вони присвячені як особистостям минулого (Осипу Маковею, Михайлу Грушевському, Мар'яну Долинському, Стефанії Безбородько, Петру Ковальчуку, отцям Якову та Єроніму Тимчукам, Євгену Храпливому), так і пам'ятним подіям та датам суспільно-політичного і духовного - мистецького розвитку краю. А ще - сотні виступів перед студентами та учасниками заходів».

Протягом зустрічі для Михайла Васильовича звучали привітання від студентів, викладачів та шанованих гостей.

Із щирими побажаннями і музичним вітанням вітали лауреата студенти коледжу.

Шановний Михайле Васильовичу! Дирекція, викладацький та студентський колективи щиро вітають Вас із заслуженою нагородою. Бажаємо Вам міцного здоров'я, душевної щедрості, наснаги до творчої праці. Нехай Вашою духовною міццю, Вашим талантом і титанічною працьовитістю утвердиться рідне українське слово.

Несіть це слово, вишите нитками,

у майбуття, і в радощі життя.

Живіть й творіть у мелодійному віночку слави

На многії і благії літа! 

 

Ємчук Н.В., Костур І.В.

: